Sikeres Angara-start: repül az újgenerációs orosz rakéta

iho   ·   2014.07.10. 17:30
cim

A most használt, és a hatvanas évektől eredeztethető Szojuz, Proton, Zenit és Dnyepr rakéták után sikeresen elstartolt az újgenerációs orosz hordozócsalád első tagja. Az Angara rakétát a Pleszeck űrrepülőtérről indították, a tesztrepülés során az űreszköz csak ballisztikus pályán repült.  De a későbbiekben ez lesz az orosz katonai és polgári űrprogramok egyik legfontosabb eszköze.

A kerozin és folyékony oxigén meghajtású rakétának egyelőre csak az első és második fokozatát próbálták ki. Az indítást azonban kétszer el kellett halasztani különböző problémák miatt, annak ellenére, hogy a visszaszámlálást a Kremlből maga Putyin elnök is videórendszeren figyelte.

Az Oroszország európai területeinek északi körzetéből indított rakéta első fokozata a leválás után a Barents-tengerbe zuhant, második fokozata a hasznos teher imitációjával pedig 21 percnyi repülés és 5700 kilométer megtétele után Csendes-óceán partvidékén, Kamcsatkában ért földet.

Útban a kilövőpad felé

A rakétacsalád kisebb tagjai maximum 3,8 tonnás hasznos terhet tudnak majd földkörüli pályára juttatni, az Angara 3 változat azonban, három első fokozat összeépítésével már 14,6 tonnára képes, az Angara 5 teljesítménye pedig már 24 és fél tonna lesz, 7,5 tonnát pedig a jóval magasabb geostacionárius pályára tud majd feljuttatni, ennek első kísérleti startját decemberre tervezik. A Hrunyicsev gyár tervei között szerepel egy még ennél is nagyobb, 7-es jelzésű óriásrakéta is az Angara-modulokból, de ez a terv még nem kapott végleges jóváhagyást.

A fejlesztést egyébként már 1992-ben megkezdték, de pénzügyi okok miatt a folyamat lelassult, a program eddigi költségei 2,9 milliárd dollárra rúgtak. A program idei gyorsítása feltehetően összefügg az ukrajnai válsággal és annak következményeivel is, az új rakéta annak demonstrálása, hogy oroszország egyre inkább függetlenedik a nyugati számítástechnikától és az ukrajnai hajtóműgyártóktól egyaránt.

Az Angara-család: most a kisebb 1.2-es változatot indították

Az Angara számára Pleszecken kívül csak a most épülő kelet-szibériai Vosztocsnij űrrepülőtéren készül kilövőállás, Bajkonurban nem, ami jelzi az oroszoknak azt a törekvését, hogy az űrprogram súlypontját a kazahsztáni űrbázis helyett az oroszországiakra helyezzék át, a Vosztocsnij lesz a központja a tervezett orosz Hold- és Mars-expedícióknak is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.