Sikeres Progressz-kilövés!

iho/repülés   ·   2011.10.30. 22:08
progres_45_cim

Ami korábban „mínuszos” hír volt, az most első oldalas szenzáció: Bajkonurból felbocsátották a Progressz 45 teherűrhajót, amely rendben pályára állt, és nincs akadálya annak, hogy szerdán összekapcsolódjon a Nemzetközi Űrállomással.

A fellövés tökéletesen sikerült – nyilatkozta a moszkvai repülésirányító központ szóvivője. A start sikere egyben zöld jelzés az embert szállító Szojuz űrhajó következő novemberi felbocsátásának.

Nem sokkal start előtt: kilövőpadra viszik az űrhajót és a hordozórakétát<br>(fotók: NASA)

Mint korábban többször beszámoltunk róla, a Progressz teherűrhajó kilövésének augusztusi kudarca kétségessé tette az űrállomás utánpótlását – anyagban és emberben egyaránt. Miután nyáron az USA végleg kivonta a forgalomból az űrrepülőgépeket, amíg az Egyesült Államokban várhatóan 2016-ra elkészülnek az első új űrhajók, addig kizárólag az orosz eszközökön múlik az ISS fenntartása.

A teherűrhajó augusztusi kudarcát a vizsgálatok szerint gyártási hiba okozta, ennek következtében zavar keletkezett a hordozórakéta üzemanyagrendszerében. A probléma azért volt különösen riasztó, mert az embereket szállító Szojuz hordozórakétája gyakorlatilag ugyanaz, mint a teherűrhajóké.

A hiba kiküszöbölésére a NASA ellenőrző csoportot küldött a rakéták gyártójához, és az oroszok az eddigiekhez képest szigorúbb minőség-ellenőrzési rendszert vezettek be. Ez azonban még mindig nem nyugtatta meg azokat az amerikai törvényhozókat, akik a NASA főnökeivel ellentétben kételkedtek az orosz ígéretekben a Progressz és Szojuz űrhajók biztonságossá tételéről, és hevesen bírálták az űrsiklók kivonását, aminek következtében az amerikai emberes űrhajózás évekre orosz űreszközökre hagyatkozik. Igaz, ugyancsak az amerikai kongresszusban arról is heves vita folyt, hogy vajon szabad-e állami támogatást adni azoknak a magáncégeknek, amelyek az új amerikai űreszközöket fejlesztik.

Egy korábbi Progressz közeledik az űrállomás felé

Felmerült annak lehetősége is, hogy egy bizonyos időre inkább kiürítik, személyzet nélkül magára hagyják a Nemzetközi Űrállomást.

Most azonban a NASA műveleti igazgatója gratulált az orosz partnernek, és a Progressz felbocsátását a következő emberes indításhoz vezető fontos lépésként értékelte. Gerstenmaier szerint nincs akadálya annak, hogy az űrállomás jelenleg háromfős személyzetét november közepén a szokásos hatra egészítsék ki.

A vasárnapi kilövés egyébként ugyanennek az űrrakétának a második sikeres startja volt az augusztusi kudarc óta, októberben ugyanis egy hasonló rakétával sikerült a gayanai űrbázisról felbocsátani a Galileo navigációs rendszer két műholdját.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.