Spanyol vonatbaleset: nem a mozdonyvezető hibája? Videók!

MTI   ·   2013.07.26. 08:50

Nyomozást indítottak az 52 éves vonatvezető ellen és annak kiderítésére, hogy jól működtek-e a vonat sebességszabályozó rendszerei – kettő van belőlük –, mert szakértők szerint vagy a vezető, vagy a rendszerek, vagy több tényező együtt hibáztatható a szerda este történt spanyolországi katasztrófáért.

A Renfe spanyol állami vasúttársaság közölte, hogy a vezető 30 éve áll a cég alkalmazásában, 2000-ben lett segédvezető, 2003 óta pedig teljesen kiképzett vonatvezető. Több mint egy éve ismerte már a vasútvonalat, amelyen a tragédia történt. Az első jelentésekkel ellentétben a balesetkor egyedül volt a vezetőfülkében – nem volt segédje –, és ő is könnyebben megsérült. Kórházban van, rendőri felügyelet alatt, de nincs letartóztatásban.

A következő videón a tragédia helyszíne látható, vagyis ilyen az éles ív, ha lassan megy a vonat:

Az El País című lap úgy értesült nyomozati forrásból, hogy a vezető közvetlenül a baleset előtt közölte a Santiago de Compostela-i vasútállomással: a vonat 190 kilométeres sebességgel közelíti meg a kanyart, amelyben azután kisiklott, noha ott már legfeljebb óránként 80-nal haladhatott volna. A baleset után közvetlenül azt kiabálta a telefonba az állomásnak: „Emberek vagyunk! Remélem, nem halt meg senki, mert különben az én lelkemen szárad!”

José Antonio Santamera, a spanyol építőmérnöki kamara elnöke szerint elképzelhető, hogy a vonat egyik sebességszabályozó rendszere hibásodott meg, és nem tartja valószínűnek, hogy a vezető volt a hibás, ugyanis – mint mondta – ha a biztonsági rendszerek érzékelik, hogy túl nagy a sebesség, akkor működésbe lépnek, és lefékezik a vonatot.

Más szakértők szerint a szóban forgó pályaszakaszon nem működik az automatikus vészfék, a sebesség-ellenőrző rendszer csak figyelmezteti a vezetőt a túl nagy sebességre. Az AP úgy tudja, hogy a vonat nem volt késésben, ez nem késztethette a vezetőt a sebességhatár túllépésére.

Galícia autonóm közösség kormánya közölte csütörtök este, hogy 94 sérült van még kórházban, közülük 31-nek válságos az állapota. Utóbbiak között négy gyerek van. Sokaknak égési sérülései vannak, mert a mozdony üzemanyagtartályából kiszabadult dízelolaj tüzet okozott. A szerencsétlenségben legalább nyolcvanan haltak meg.

Kapcsolódó hírek