Sűrített fővárosi évkezdet

iho   ·   2014.01.01. 12:00
00

A budai fonódó hálózat ugyan még csak papíron létezik, de Közép-Buda villamosjáratainak sűrítése – a jelenlegi utazási igények kielégítésén túl – már előrevetíti egy nagyobb hálózat üzemét. Egyben emlékezhetünk arra is, hogy a 41-es villamos meghosszabbításának fő ellenérve volt, hogy „nem fér be több villamos a Bartók Béla útra”.

Lássuk ezek után a tényeket! Az új év első hétfőjén, január 6-án lépnek életbe a villamosok menetrendjét érintő változások. Sűrűbbé és egyenletesebbé válik Közép-Buda szinte minden járatának közlekedése. A 18-as villamos a reggeli csúcsidőben hat percenként jár majd, a délutáni csúcsidőt, valamint az esti tízperces követési időt is egy-egy órával meghosszabbítják. A 19-es és a 41-es villamos reggeli csúcsidei közös követése 7-8 percről hat percre csökken, ami mindkét járatnál 12-12 percenkénti indulást jelent.

Sűrűbb követés várható a körtéri villamosvonalakon<br>(Kemsei Zoltán felvételei)

Kevesebbet kell várni a megállókban a 47-es és a 49-es villamosokra is. A 47-es a reggeli és a délutáni csúcsban, valamint a 49-es délután egyaránt 3-4 percenként jár, ez a kiskörúton másfél-kétperces közös követést jelent majd. Javul az esti közlekedés is a két vonal közös szakaszán: a 47-es és a 49-es 21.17-ig, illetve 21.29-ig tíz percenként jár.

A Budakeszire közlekedő 22-es buszcsalád örök szűk keresztmetszete a Széll Kálmán tér–Budagyöngye szakasz rapszodikus terhelése. A reggeli csúcsidőben előforduló torlódások kompenzálására január 6-ától, hétfőtől 2-3 perces közös követés lesz reggelente.

22-es család: lehet tovább sűríteni?

Módosul az utazási szokásokhoz igazodva a pesterzsébeti 23E járat menetrendje. Reggel az utolsó busz 7.52-kor indul a Boráros térről, a nyolc óra utáni menetek megszűnnek. Esténként azonban bővül a szolgáltatás, péntekenként (a többi hétköznaphoz hasonlóan) tanítási időben 18.30-kor, 18.42-kor és 18.54-kor is közlekedik a Boráros térről Pesterzsébet felé. Sűrűbben indul este a 150E autóbusz. Újbuda-Központtól este 20.32-kor indul az utolsó kocsi, a tízperces követés időszaka is bővül, 19.18-ig.

Ingyenes marad, de számot kap a Soroksár-busz. Az új 135-ös járat Millenniumtelep és az Auchan áruház között a hipermarket minden nyitva tartási napján közlekedik, más napokon 135A jelzésű betétjáraton utazhatunk Millenniumtelepről a Kertvárosi körútig. Hétvégén is hétköznapi menetrend szerint jár majd a 140-es busz január 4-étől.

A Soroksár Millenniumtelep - Auchan áruházjárat utolsó volános szolgálati napján<br/>(fotó: Hivert Gábor)

A városon belüli közlekedési ágak összehangolására példa a január 11-étől a vasúthoz igazított menetrend a 13-as buszcsaládon. Az első járatindulástól délután egy óráig Budatétény (Campona) megállóban a 13-as, a 13A, a 113-as és a 113A járatokról a vasútra átszállóknak, majd az esti utolsó indulásig a vasútról érkezőknek lesz kényelmesebb az utazásuk az indulási-érkezési idők igazításával.

A részletes menetrendekről a BKK honlapján tájékozódhatunk.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek