Szarvasbőgés-hallgató vonatozásra invitál az Északerdő Zrt.

iho/vasút   ·   2018.09.05. 12:42
400px_laev

A kifejlett szarvasbikák a nyár végétől október végéig tartó nászidőszak során erős hanggal, az úgynevezett bőgéssel hívják fel a nőstények figyelmét. Az érdekesség természetközeli megfigyelésére idén is különvonatokat indít az Északerdő Zrt.

A Pálházi Állami Erdei Vasút (PÁEV) különvonata szeptember 22-én, szombaton 17 óra 30 perckor indul Pálházáról, és várhatóan este tíz órára érkezik vissza. Az utazás során vérebek és kürtösök keresik majd a vadak nyomát, a látványt pedig pompás trófeák és teríték fokozza.

A részvételi díj felnőtteknek kétezer forint per fő, három és tizennégy év közötti gyerekeknek pedig ezer forint. A programon csak előzetes regisztrációval lehet részt venni, melyet a kisvasut@eszakerdo.hu e-mail-címen, továbbá a +36-46-501-513 és a +36-30-238-0755-ös telefonszámok munkanapokon reggel nyolc és délután négy óra közötti hívásával lehet megtenni.

Vadászkürt Expressz Mahócára

Az Északerdő Zrt. ez évben szeptember 29-én, szombaton tartja meg hagyományos szarvasbőgés-hallgató vonatozását a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton (LÁEV). A vadászati érdekességeket felvonultató vonatozáson felül vezetett erdei túrán is részt vehetnek az arra vállalkozók. A gyermekeket és felnőtteket egyaránt váró program keretében 13 órakor Ortástetőig, majd 15 óra 25 perckor Andókúton át Mahócáig közlekedő különvonatok indulnak Miskolc-Dorottya utcáról.

Szarvasbőgés-hallgató különvonatokat indít a lillafüredi és a pálházi kisvasúton is az Északerdő Zrt.

A 13 órai vonat utasai az ortástetői érkezés után vezetett erdei túrával juthatnak el a vadászati tematikájú programok színhelyére, Andókútra. Az öt kilométer hosszú túra körülbelül két órát vesz igénybe, a túrára vállalkozók körülbelül 16 óra 20 percre érkeznek meg Andókútra.

A 15:25-kor induló vonat utasai Andókútig utazhatnak. Szarvasbőgés-hallgatásra a visszaúton lesz lehetőség az arra alkalmas helyen megálló vonat szerelvényéből. A teríték készítés színhelye a Csanyiki Erdei Iskola. Visszautazás Andókútról minden résztvevő számára különvonattal történik. A Csanyiki Erdei Iskolában a program idején igény szerint „erdőgulyást” szolgálnak fel, adagonként ötszáz forintért.

A vonatokra felnőttek 2500 forintért, három és tizennégy év közötti gyermekek, fogyatékkal élők és kísérőjük pedig ezernégyszáz forintért válthatnak jegyet. Kerékpárokat szintén ezernégyszázért, kutyát 2500 forintért lehet szállítani. A jelentkezés a Vadászkürt Expresszre is csak előzetes regisztrációval lehetséges. A vonatozás részletei ide kattintva, pdf-ben tekinthetőek meg.

A szerelvényekben zárt és nyitott személykocsik is közlekednek, mivel a szarvasbőgés-hallgatás élménye megköveteli a nyitott kocsikat, az esti erdő hűvössége miatt azonban érdemes melegen öltözködni.

A programmal kapcsolatos további tudnivalók a www.eszakerdo.hu, valamint a PÁEV és a LÁEV közös Facebook-oldalán találhatók.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.