Személycsere a megújulásért

iho/vasút   ·   2012.12.01. 09:00
400px_zambiarailways

A november 15-én öt évre kinevezett mérnök azonnali hatállyal meghirdetett egy hároméves átalakítási és rehabilitációs programot, hogy megfékezze az egyre nagyobb gazdasági visszaesést, amivel a Zambia Railways, Afrika déli részének egyik legnagyobb vasútja az elmúlt időkben szembe kellett nézzen.

Zambia kormánya 640 milliárd kwachát, nagyjából 122 millió dollárnak megfelelő összeget különített el az 1271 kilométeres vasúthálózat állapotának rendbe tételére. Szakemberek egy csoportja pedig egy olyan feltőkésítési programon munkálkodik, ami előkészíti az alapot a jövőbeli beruházásokhoz. A vasúttársaság titkára elmondta, a hálózat korszerűsítéséhez helyi és nemzetközi vállalatok ajánlatait is várják.

A Zambia Railways egyik mozdonya<br>(fotó: Michael Sender)

Az International Rail Journal arról ír, hogy a mélyszegénységben élő afrikai ország kormánya szeptemberben visszavette a Zambia Railways működtetési engedélyét a New Limpopo Bridge Projects Investmenttől, majd lefoglalta a vasutat üzemeltető Railway Systems of Zambia (RSZ) magánvállalat valamennyi vagyonát. Az államosítást azzal indokolták, hogy az RSZ irányítása alatt az elmúlt kilenc évben nem történt semmilyen észrevehető javulás a vasúton, azaz elégtelen szolgáltatás címén szerződést szegett a cég.

Kapcsolódó hírek