Személyvonat, kisbusz és sósav Fradiban

iho   ·   2013.10.21. 20:00
katvedgy00

A ferencvárosi rendező-pályaudvar hátsó traktusában megtartott gyakorlaton idén is egy komplex káresetet szimuláltak a szakemberek. A forgatókönyv szerint egy utasokat szállító kisbusz sofőrje menet közben rosszul lett, és a vasúti átjáróba hajtott, ahol összeütközött az érkező személyvonat vezérlőkocsijával. Az ütközés azonban olyan nagy erejű volt, hogy a személyvonat kisiklott, a kisbusz pedig a másik vágányon álló tartályvonatnak csapódott, és megrongálta az egyik kocsi lefejtőcsonkját. A sérült kocsiból veszélyes anyag, sósav jutott a környezetbe ezért a MÁV és a Katasztrófavédelem vegyi elhárítását is riasztani kellett. A tűzoltóságon és a vasúti baleset-elhárítási egységen kívül a gyakorlaton a mentőszolgálat, a vöröskereszt és a rendőrség vett részt.

Időről időre gyakorolni kell, hogy éles helyzetben is flottul menjen minden. A képre kattintva galéria nyílik. (fotó: MTI/Lakatos Péter)

2012-ben „vasúton több mint huszonötmillió, közúton közel húszmillió, légi és vízi úton pedig külön-külön hat-nyolc millió tonna veszélyes anyagot szállítottak Magyarországon, amelyek egy része hazánkon belül mozgott, nagy része azonban külföldről érkezett, és egy harmadik országba távozott, rajtunk keresztül. Figyelembe véve Magyarország méretét, ezek igencsak nagy számok, így a katasztrófavédelem kiemelten fontos feladata a balesetek megelőzése, miközben az egy esetleges baleset mentésénél résztvevő szervezetek felkészültsége és együttműködése kulcsfontosságú, hiszen mint minden esetben, ilyenkor is az emberek életének védelme a cél. Ezért kiemelten fontos ez a gyakorlat” – fogalmazott a gyakorlat helyszínén Kossa György, országos iparbiztonsági főfelügyelő.

A gyakorlat célja csakúgy, mint tavaly a hatóságok és a vasút közötti gördülékeny együttműködés begyakorlása, egymás eszközeinek, mentési rendszereinek megismerése volt.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek