Szent Márton emlékév – még egy matricás Traxx

iho   ·   2016.04.28. 13:02
00kicsi

A kereszténység Európa talán legnépszerűbb szentjének, Szent Mártonnak 1700. születési évfordulóját ünnepli, ennek alkalmából Szombathely, és a Szombathelyi Egyházmegye kezdeményezésére díszítették fel a 006-os Traxxot.

(fotó: Moór Ferenc)

Szent Márton a római Savariában (a mai Szombathely területén elhelyezkedő ókori városban) született, 316-ban vagy 317-ben. Légionáriusként jutott el Samarobrivába (ma Amiens, Franciaország), ahol a legenda szerint kardjával félbevágott köpenyével terített be egy nélkülöző koldust. Habár Pannóniába sohasem tért már vissza, szülőhelye alapján magyarországi szentként is tisztelik. Később tours-i püspökké választása elől a libák óljába bújt, ám azok gágogásukkal elárulták – ehhez kapcsolódik a Márton-napi lúdevés hagyománya is.

A MÁV-Start legújabb – werbeloknak talán nehezen nevezhető, hisz nem hirdetést hordoz – emlékmozdonyát Szombathelyen adták át április 28-án.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!


Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.