Szépen ketyeg a metrópótlás

Vörös Attila   ·   2019.04.08. 19:34
metropot69

Hétfőn elindult a 3-as metró felújításának következő szakasza, a déli rész következik: a szerelvények csak Újpest és a Nagyvárad tér között járnak. A Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között pedig pótlóbuszozás van, jócskán felkavarva a dél-pesti közlekedést.

A BKK helyszínen jegyzetelő műszaki munkatársától hétfő délután megtudtuk, hogy egész jól indult a pótlás, és bár a másodpercre kiszámolt menetrend hamar követhetetlenné válik, lámpaváltásonként két busz szinte mindig el tud indulni a Nagyvárad térről Kökire. Az autóbuszok közül az aluljáróhoz közelebbi folyamatosan magas telítettséggel indul, az előtte levő pótlón viszont kissé szellősebb a hely – ezt nyilván az utasok is felismerik majd és alkalmazkodnak a helyzethez. Az M3 pótlókon 75 és 100 százalék között van a telítettség, utóbbi adat akkor fordul elő, ha valamiért mégsem tud két busz elmenni egyszerre. Csúcsidőben egyszerre ötven csuklósbusz dolgozik az M3 pótlókon, az enyhébb időszakokban harmincöt kocsira van szükség a menetrend tartásához. A metrópótlókon kívül egyéb új buszjáratokat is bevezetett, illetve meglevő járatokat meghosszabbított útvonalon közlekedtet a BKK a felújítás idején.

Két buszba lehet egyszerre beszállni, másik kettő közben felsorakozik mögéjük. A következő kettő a túloldalon várja már a sorát, így folyamatos tud lenni a csere. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

Mint megtudtuk, reggel a népligeti felüljáró állt be váratlanul erősen, ami miatt az egyébként azon közlekedő gyorsjáratot is ideiglenesen levitték át a kereszteződésen, mert úgy gyorsabb volt. Pedig végeztek előtte vizsgálatokat, azok alapján nem kellett ekkora dugóra számítani. A BKK munkatársai egész nap intenzíven dolgoztak a pótlóbuszok útjának egyengetésén, ezek most elsőbbséget élveznek az autókkal szemben. Az autósok panaszkodnak is, az M5 bevezetőn reggel például valóban sokkal nagyobb volt a dugó a szokásosnál. A pótlóbuszon utazóknak 15020 perccel hosszabb utazási időre kell számítaniuk a metróhoz képest, az autósok akár ennél többet is bukhatnak.

A népligeti szakaszon természetközeli élményben részesülhetnek a városi népek is

További piros pont a BKK-nak, hogy a megállókban folyamatosan jelen vannak a segítőik, akiket aktívan foglalkoztatnak is az informálódás verbális útját választó utasok. De aki olvasni szeret, annak is akad mit, jól láthatóan és értelmesen vannak kitáblázva a változások, de még szórólapokat is osztanak. Jól kitalálták, és első naphoz képest remekül végre is hajtják a pótlást. Ha a közlekedők megszokják az új rendet, talán még ennyi döccenő sem lesz a pótlásban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek