Szerencsés csobbanás az óceánba – videó!

iho   ·   2015.01.27. 12:30
cim2

Kaliforniából Hawaii felé tartott egy négyszemélyes Cirrus SR-22-es túragép, de a pilóta azt kellett, hogy jelentse, a hosszú repülésre beszerelt póttank szivattyúja nem működik, vagyis az üzemanyaga nem fog kitartani a célig. A gépet egyébként Ausztráliába vitte volna új tulajdonosához az átrepüléssel megbízott tapasztalt pilóta, Hawaii csak közbülső leszállást jelentett volna útban a déli kontinens felé.

A Cirrus a Coast Guard helikopteréről, amikor még forgott a légcsavar...

A Coast Guard, az amerikai parti őrség egy tengerjáró felé irányította a gépet, amelynek pilótája 230 mérföldnyire a szigetcsoporttól, a nagy hajó közelében beindította a Cirrus mentőrendszerét: egy kis rakéta segítségével kinyíló mentőernyőt, amely viszonylag finoman a vízre tette a gépet.

...és amikor működésbe lépett a BRS mentőrendszer

A pilóta a felvételeken látható módon fel is készült a gépelhagyásra, már a vízre érkezés előtt kinyitotta a kabin ajtaját, majd miközben a Cirrus elsüllyedt, a férfi a kötelező mentőfelszereléshez tartozó kis gumicsónakban várta meg a mentőjárművet. A történéseket pedig a Parti Őrség C-130-asáról figyelték és örökítették meg az utókornak...

Évenként többször megtörténik, hogy a Cirrusokba, illetve más kisgépekbe opcionálisan beépített rakétás-ejtőernyős mentőrendszer a repülésképtelen vagy megoldhatatlan helyzetbe került gépet viszonylag simán a földre teszi, és ezzel a benne ülőket megmenti a haláltól. Mint arról az iho/repülés is beszámolt, tavaly például Ausztráliában ért földet egy gép a Ballistic Recovery System segítségével, egyébként már Magyarországon is volt példa az ilyen történéskre.

A BRS weboldalán a tavalyi ausztráliai eset idején 310 megmentett ember szerepelt, most a számláló már 322-nél tart.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek