Színes-szagos dízelpowa'

Vörös Attila   ·   2013.11.13. 20:05
IMG_4588__400--------------

A MÁV 4-es vonala Esztergomot köti össze Almásfüzitővel, a személyforgalmat jelenleg csak becsületből tartják fenn, a teherforgalom viszont élénk. A teherszerelvények nem állnak meg Esztergomnál, a nyüzsgés kiterjed a 2-es vonalon fekvő Dorogra is. A környéken szinte az összes állomáson van még árufeladás, némelyeken pedig nap mint nap komoly mozgás van. Az esztergomi Suzuki gyár hosszú autószállító vonatokat ad, de Dorogon és Lábatlanon is láthatunk a kiszolgáló tehervonaton kívül igazi irányvonatokat is.

Dupla Kocúr cementvonattal Lábatlanról Komárom felé<br>A képre kattintva galéria nyílik!<br>(képek: Vörös Attila)

A 2009-es menetrendváltáskor megszüntették a személyforgalmat, amit egy évvel később visszaállítottak, de elég mihaszna módon. Jelenleg két(!) pár személyvonat fordul Almásfüzitő és Esztergom között, az egyik hajnalban, a másik kora délután. Pedig a vonal fekvése kiváló, nem kerüli el a vasút a településeket, egy jó menetrenddel és némi pályafelújítással csodákat lehetne tenni. Mert hogy a pálya állapota nem túl jó, nagyon lassú vonal: a 42 kilométer megtételéhez egy és negyed óra kell (ez 33-34 kilométer per órás átlagot jelent). A hússzal döcögő tehervonatoknak meg még több, igaz nekik aztán mindegy, nem nagyon kell sietni, hiszen nem kell a személyvonatokkal nagyon megküzdeni.

Nem sok vizet zavar a Bézé. A víz viszont zavarhatja, a 4-es töltése az első védelmi vonal a Duna áradásainál

Szerdán elég erős nap volt a 4-esen, a remot Dácsiával húzott tolatós mellett Nyergesújfaluból a 010-es Nohab egy tartályvonatot húzott Győrbe, Lábatlanról pedig a PSŽ magánvasút vitt el két Kocúrral egy rakott cementvonatot Komáromon át Szlovákiába.

Nohabhoz méltatlan időben imbolyog a Tízeske a nyergesújfalui iparvágányon

A Nohab GM alapítvány Nohabjának mozgása igazi különlegesség, a kultikus mozdony nem nagyon jutott szóhoz az utóbbi években. November 17-én, vasárnap a 017-es testvérével Budapest és Lébény közt dolgoznak majd párban az ünnepi különvonat élén (kattintsanak ide a plakátért!), fogjuk fel a nyergesújfalui bevetést főpróbának! A mozdonyt hosszú kihagyás után újra üzembe helyezték, új pályaszámot is kapott: 92 55 0618 010-6, orrára pedig az MTMG Logisztikai Zrt-t is felírták, ez a cég az új partner a Tízeske üzemeltetésében.

Az MTMG tartályvonatával halad a 010-es Nyergesújfalu és Lábatlan között

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek