Szlovákiában nyithat gyártóüzemet a Jaguar Land Rover

iho   ·   2015.08.13. 16:27

A Jaguar Land Rover és a szlovák kormány szándéknyilatkozatot írt alá a napokban egy autógyártó üzem létrehozásának lehetőségéről. A döntésben jelentős szerepet játszik, hogy a régiónak kiemelkedő logisztikai infrastruktúrája van, és erős szállítási lánc mentén fekszik. A megállapodás része a brit autógyártó azon stratégiájának, hogy a gyártókapacitások új, nemzetközi helyszínekre történő kiterjesztésével még versenyképesebb lehessen a világpiacon. A Jaguar Land Rover számos európai, amerikai és mexikói lehetőség alapos vizsgálata után döntött északi szomszédunk mellett – írja a Logistik Express.

A terjeszkedés ellenére a Jaguar Land Rover tervezési, mérnöki és gyártási központja az Egyesült Királyságban marad. Az elmúlt öt év alatt a vállalat húszezernél is több embert foglalkoztatott, alkalmazottainak száma átlépte a harminchatezret, valamint több mint tizenegy milliárd fontot fektetett be új termékek létrehozásába és egyéb beruházásokba.

A Jaguar Land Rover vezérigazgatója, Ralf Speth úgy nyilatkozott, hogy a vállalat számára alapvető a globális terjeszkedés, mivel ez teremti meg a hosszú távú, rugalmas növekedés lehetőségét. A plusz kapacitáson kívül lehetővé teszi azt is, hogy invesztálni lehessen még több új jármű és technológia kifejlesztésébe, ez pedig munkahelyeket is teremt Egyesült Királyság-szerte. Szlovákia pedig, prémiumszintet képviselő autóiparával, vonzó fejlesztési lehetőségnek tűnik a Jaguar Land Rover számára. Az új gyár tovább bővíti a jelenlegi Egyesült Királyságbeli, kínai, indiai és az épülő brazíliai üzemek által biztosított gyártókapacitást.

A szlovák kormány által kért megvalósíthatósági tanulmány térképezi majd fel a következő évtized során körülbelül háromszázezer gépjárművet előállítani tervezett üzem pontos helyszínét. A brit gyártó elkötelezett aziránt, hogy egyre könnyebb autók közlekedjenek az utakon, ezért a szlovákiai üzem nagyrészt alumíniumból készülő járműveket fog előállítani. A tanulmány eredményétől függően a végső döntés az év végén várható, az első autók pedig a tervek szerint 2018-ban gördülhetnek le a futószalagról.

A Jaguar Land Rover tavaly jelentős növekedést könyvelhetett el a nemzetközi gyártási piacon: új vegyesvállalatot hozott létre Kínában, valamint az év végén elkezdődött a brazíliai gyár építése is. Az új nemzetközi üzemek által a Jaguar Land Rover jelen lehet a növekedési potenciállal rendelkező térségekben, kevésbé lehet sérülékeny az árfolyam-ingadozásokkal szemben, valamint hatékonyabbá és globálisan versenyképesebbé is válhat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek