Szombathelyi változások, járatok visszaállítása

iho   ·   2013.04.15. 09:16

A közgyűlés még egy korábbi határozatában kérte fel a Vasi Volán Zrt.-t, hogy készítse el a menetrendmódosításra vonatkozó javaslatát nagyvállalati és lakossági igények alapján. Visszaállíthatnak korábban megszüntetett járatokat, s a buszok is sűrűbben járhatnak egyes vonalakon – adja hírül a Vas népe online.

A teljesítménybővítés 10 százalékos többletkilométert jelent, ez a Volán becslése szerint 138 ezer hasznos kilométer, valamint három plusz autóbuszt kell bevonni ahhoz, hogy működjön a rendszer. A menetrend-módosítás bevezetésének időpontjának buszmegállók kiépítése, a járművek beszerzése és a menetrendváltozás technológiai előkészítése miatt június 16-át javasolta a szolgáltató. Az üzemeltetés várható költségvonzata 64 millió 352 ezer forint lesz, de a szolgáltatási színvonal javításával bevételnövekedést valószínűsít a Vasi Volán, azonban a konkrét mértéket még nem tudják meghatározni.

Az új útvonalon közlekedő járatok bevezetéséhez új megállóhelyek kialakítása is szükséges lenne. Új megállóhelyet kellene létesíteni a Temesvár utcában, a Homok úton, a Sorok utcában, a Parkerdő Lakóparkban és a büntetés-végrehajtási intézet felé vezető úton. A Temesvár utca a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésébe tartozik, ezen a szakaszon az állami közútkezelő előzetes egyeztetés alapján az új megállóhelyek építését autóbuszöbölben tartja indokoltnak, melynek becsült költsége megállóhelyenként négymillió forint. A Parkerdő Lakópark közforgalom elől el nem zárt magánútjainak kezelőjével egyeztetni szükséges a megállóhely kiépítésével, üzemeltetésével, fenntartásával kapcsolatban.

A szolgáltató jelezte, hogy a helyi autóbusz-közlekedés szolgáltatási színvonalának javítása érdekében, az ellátásért felelős részéről megrendelt menetrendváltozást végrehajtja, amennyiben a ráfordított többletköltségekre vonatkozóan – költségvetésben rögzített – anyagi kötelezettségvállalás érkezik részére. A javaslatban szereplő teljes menetrendmódosításhoz szükséges infrastruktúra megvalósítására, a többletkilométer-kibocsátással járó üzemeltetésiköltség-növekedés finanszírozására a költségvetés nem tartalmaz fedezetet. A 2013. évi költségvetés „13. Egyéb támogatások, kiadások Vasi Volán Zrt.” megnevezésű 150 millió forint összege a jelenleg érvényes menetrend fenntartásához szükséges veszteségfinanszírozás biztosítására szolgál.

Kapcsolódó hírek