Szűk keresztmetszetek a leendő e-jegyrendszerben

iho   ·   2017.07.20. 13:45
00kicsi

Mindenképp meg kell maradnia néhány manuális funkciónak is a bevezetendő elektronikus jegyrendszerben, azaz nem lehet teljes körű a digitalizáció.

A bevezetőben említett szűk keresztmetszet – szerencsére – az utazóközönség töredékét érinti csupán, de mégis fontos, fontosabb, mint gondolnánk. A fogyatékos, illetve tartósan beteg (ide tartozik minden olyan betegség is, ahol nem szorul külső személy segítségére a gyermek, de állandó orvosi, kórházi kezelés alatt áll, illetve rendszeresen, terápiaszerűen kell gyógyszert szednie) gyermekek utazása a helyi közlekedésben a törvény értelmében ingyenes, ehhez egy utazási kártyát kell kiváltani. Úgyszintén ingyen utazhat a gyermekkel egy felnőtt kísérő is (akinek nem kell feltétlenül a szülőnek lennie, például nagykorú testvér is lehet).

A gyermek utazási kártyáját elvileg pofonegyszerű kicserélni egy elektronikusra, amellyel a többi utazási igazolványhoz hasonlóan szabadon járhat-kelhet a városban. A felnőtt kísérő kedvezményének érvényesítése azonban problémás lehet. A BKK által tervezett jelenlegi elektronikus jegyrendszer a gordiuszi csomóéhoz hasonló egyszerűséggel kívánja ezt a helyzetet megoldani: nem lesz elektronikus a kedvezményes kártya, a mostanihoz hasonlóan a gyermek és a kísérő felnőtt a kapufelügyelőnek mutatja fel az eddig is meglevő kis plasztiklapot. De mi lesz a villamosokon, buszokon? Marad a régi rendszer, ha jön az ellenőr, szintén felmutatják a kártyát.

Ide azért csak nem térünk vissza? (forrás: VEKE-archívum)

Az elektronikus rendszer egyszerűsíthetné, csökkentett személyzettel is működőképessé tenné a közlekedést, a jegyek ellenőrzését, a beléptetést. Ez a kiskapu azonban pontosan ezt a célt nem valósítja meg, a gépi ellenőrzés helyett marad a személyes. Szerkesztőségünk él egy tiszteletteljes javaslattal: a tartósan beteg gyermek ne egy, hanem két utazási kártyát kaphasson, a másik (a kísérőé) a fentiek értelmében szabadon átruházható lehessen. És ez – a laikus szemével pofonegyszerűen – akár egy chippel digitálissá is tehető.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek