Tavaszi feladatok a kertben

iho   ·   2020.04.03. 09:32

(x)

Takarítás, metszés, ápolás

Az egyik legfontosabb munka az éves tevékenységek előtt az azt megelőző takarítás. Ennek során megszabadulsz a már korábban lehullott falevelektől és az esetlegesen elhalt más növényektől. Ezeknek az összegyűjtése általában fárasztó és hosszadalmas feladat, amit a többség meglehetősen utál es próbál elkerülni.

Szerencsére ma már jelen lehetnek az életedben a különböző fúvógépek, amiknek a segítségével a munka a negyedére csökken, és még jelentősen kényelmesebbé is válik. Tökéletesen használható a bokrok alatt is.

A metszés az egyik legfontosabb a növényeid életében, így mindenképp minőségi és tartós eszközöket válassz hozzá. Amennyiben nem így teszel, akkor könnyedén okozhatsz sérülést magadnak és a növényeidnek egyaránt. A vékonyabb ágakhoz a legjobb egy megbízható metszőolló, míg a vastagabbak esetén jól jöhet egy akkumulátoros fűrész.

Arra nagyon ügyelj, hogy nem minden virág és növény igényli egy időben a metszést, amit általánosan a legjobb, ha március végén befejezel.

A gyep ápolása sem olyan, mint azt laikusként elképzeli valaki. A megfelelő gyepszőnyeg létrehozásához nem csak a fűnyírás elengedhetetlen, hanem az úgynevezett gyepszellőztetés is nagyon lényeges. Az is hasznos, ha az évi első fűnyírást egy szárazabb, mínuszoktól mentes időszakra teszed, hogy ne ártson a sarjadó fűnek.


Ültetés és védelem

A márciusi időszak a legjobb arra, hogy elültesd a gyümölcsfák, szőlőoltványok és rózsatövek többségét, és ha az ősz folyamán kimaradt, akkor a hagymás virágokat is a földbe helyezheted. A zöldségeket, mint a zöldborsó, vöröshagyma és a répafélék inkább március idusa után kezdd el ültetni.

Persze ha már elültetted, akkor mindent meg kell tenni azért, hogy megvédd őket az esetlegesen visszatérő fagyoktól és hasonló negatív hatásoktól. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy csakis bio alapanyagokkal dolgozz, ha a kártékony rovarokat el akarod űzni, és azt is lehetőleg akkor, ha befejeződött a virágzás, különben a méhek is áldozatul eshetnek, ami óriási veszteség.

Ha konyhakertet tervezel, akkor jó előre döntsd el, hogy mi kapjon helyet, hiszen vannak olyan zöldségek, amiket már a hónap elején el lehet ültetni, de közülük sok inkább a hónap végére tevődik.

Lehetőleg a kerti hulladékot komposztáld, mivel ezzel sokat tehetsz azért, hogy a következő évben egy tápanyagban gazdag humuszod legyen. Persze ne tegyél bele mindent, hanem mérlegeld, hogy mi való bele és mi nem.

Kapcsolódó hírek