Tavaszi lengyel zsongás: Budapest–Krakkó LOT-járat

iho   ·   2018.02.02. 11:15
cim
A LOT Krakkó és Budapest közötti első járata április 28-án indul. Május 20-áig a lengyel légitársaság hetente öt járatot fog üzemeltetni az új útvonalon. Május 21-étől a nyári menetrendi időszak végéig, azaz október 27-éig hetente még egy járat közlekedik majd. Ennek köszönhetően a LOT utasai hetente hatszor utazhatnak a Krakkó-Budapest útvonalon; hétfőn, kedden, szerdán, pénteken, szombaton és vasárnap, olvasható a légitársaság közleményében, amit a Budapest Airport is közreadott.

A menetrend úgy lett kialakítva, hogy a járat reggel 7:55-kor indul a Krakkó-Balice repülőtérről, és 9:00 órakor érkezik a magyar fővárosba. A budapesti indulás 9:35-re van tervezve, 10:35-ös krakkói érkezéssel. A járatok Bombardier Q400s-as repülőgéppel üzemelnek majd, ami 78 ülőhelyet biztosít, három osztályon.

Az új Budapest–Krakkó járatokra szóló jegyeket egy hónappal azután lehet foglalni, hogy a LOT a Budapest–Varsó útvonalon járatsűrítést jelentett be. Emlékezetes, hogy március 25-tól a lengyel légitársaság napi öt járatot üzemeltet a Varsó–Budapest útvonalon, nagyrészt Bombardier Q400, ritkábban Embraer 170 repülőgépekkel.

– Magyarország a LOT kulcsfontosságú közép-kelet-európai piacai közé tartozik. Célunk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást biztosítsuk ügyfeleinknek, és a lehető legmagasabb járatszámot a kelet-közép-európai régió utasainak. Az új krakkói útvonal nem csupán több járatot jelent a második legnagyobb lengyel városba, hanem egyben kiváló átszállási lehetőségeket is más célállomásokra, Budapesttől Chicagóig – mondta Adrian Kubicki, a LOT kommunikációs vezetője.  Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója szerint a potenciális piac több mint 30 ezer utast jelent. – Autóval nyolc óra az út Krakkóba, repülőgéppel alig egy óra, tehát sok időt meg lehet spórolni a repüléssel – tette hozzá.


A társaság közleménye világossá teszi, hogy a krakkói járatnyitás nagyon is összefügghet a Budapestről ugyancsak a lengyel cég által tervezett hosszú távú vonalakkal. Mint korábban portálunk is beszámolt róla, május 3-ától a LOT menetrend szerinti járatokat üzemeltet Budapest és New York, május 5-étől pedig Budapest és Chicago között, ezáltal helyreállítva a Magyarország és az Egyesült Államok között évek óta szünetelő közvetlen légi összeköttetést. Jegyek már ezekre a járatokra is kaphatók. A LOT hetente négyszer repül majd Budapest és New York között; hétfőn, csütörtökön, pénteken és vasárnap. A chicagói járat hetente kétszer közlekedik majd, keddenként és szombatonként.

Budapest jelenleg a legnagyobb európai piac közvetlen amerikai járatok nélkül. Évente több mint 165 ezer utas repül a magyar fővárosból New Yorkba és Chicagóba, átszállással. Ez májustól egy csapásra megváltozik majd. A LOT történetében ezek lesznek az első közvetlen járatok az Egyesült Államokba Lengyelországon kívülről. A lengyel légitársaság az egyik széles törzsű, hosszú távú légi járművét, egy B787 Dreamlinert Budapesten állomásoztatja majd.

2017-ben a LOT 27 új járat indítását jelentette be, egyebek között Varsóból Los Angeles-be, Newarkba, Astanába és Szingapúrba, Budapestről New Yorkba és Chicagóba, Krakkóból Chicagóba, és Rzeszówból Newarkba. 2017-ben a LOT utasforgalma elérte a 6,8 millió főt, egy év alatt közel 1,5 milliós növekedést produkálva. Ezalatt négy új Boeinget is átvett a társaság: két B787 Dreamliner és két B737 MAX csatlakozott a gépparkhoz. 2018 folyamán további tizenkét repülőgéppel bővül a LOT flottája, B787-9 (a Dreamliner nagyobb változata), B737 MAX 8 és Embraer 195 típusúakkal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.