Tengeri sárkány a tengerben: lezuhant a Sea Dragon

MTI/iho   ·   2014.01.09. 09:36

Az ötfős személyzet két tagja életét vesztette, egy pedig eltűnt, amikor Virginia partjainak közelében szerdán lezuhant az amerikai haditengerészet egyik helikoptere.

Az Atlanti-óceánba zuhant MH-53-E Sea Dragon típusú, a tengeri aknaelhárítás feladataira átalakított gép személyzetéből négy embert egy másik helikopter kiemelt a hullámokból, ám ketten közülük nem élték túl a balesetet. Egy tengerészt keresnek. Noha a személyzet tagjai vízhatlan mentőöltözéket viseltek, szakértők szerint kevés rá az esély, hogy egy ember, akár egy ilyenben is, 1-3 óránál hosszabb ideig életben maradhasson az ötfokos tengervízben.

A baleset, amelynek oka egyelőre ismeretlen, egy rutingyakorlaton történt. A két életben maradt tengerészt egy norfolki kórházban ápolják, egyikük állapota súlyos, a másiké kielégítő.

Egy ugyanilyen típusú helikopter 2012-ben zuhant le Ománban, amikor egy lezuhant repülőgép roncsait próbálta meg elszállítani. Az akkori balesetben ketten életüket vesztették. Az akkori katasztrófát az okozta, hogy a személyzet nem tartotta be a biztonsági előírásokat.

Az amerikai haditengerészetnek 29 Sea Dragonja van. A helikoptereket már az előző évtizedben ki akarták vonni a szolgálatból, de a fegyvernem nem kapott újakat helyettük.

Kedd este Anglia keleti részén zuhant le egy HH-60G Pave Hawk típusú amerikai katonai helikopter, amely éjszakai repülési gyakorlaton vett részt. A szerencsétlenségben a személyzet négy tagja életét vesztette.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.