Tényleg baj van a pusztaszabolcsi oldalban?

iho   ·   2014.11.17. 10:25
00kicsi

Érdekes cikk jelent meg a napokban a feol.hu portálon. Szerzője egy hét évvel ezelőtti, azóta sem megvalósult villamosításon kívül a vonatok kihasználatlanságát is számon kéri a MÁV-on.

Való igaz, hogy 2007-ben – hol van az már? – Heinczinger István akkori MÁV-vezérigazgató a Pusztaszabolcs–Börgönd–Székesfehérvár közötti, 44-es vasútvonal villamosítását ígérte meg. Két évvel később, 2009-ben a tervek is elkészültek, de drót azóta sem feszül a sínek fölött.

A feol.hu újságíróinak kérdésére a MÁV illetékesei a villamosítás okafogyottságára hivatkoztak. Ugyanis közben elkészült a 30a vonal új, kétvágányú pályája, folyamatban van Székesfehérvár átépítése és a Balaton déli partján futó vasútvonal korszerűsítése is, mindez uniós forrásból. A 44-es vonal csak mint ideiglenes terelőút merül fel a menetrendek szerkesztésében. A 2007-es ötlet a Stadler pusztaszabolcsi javítóbázisának megépülése miatt került előtérbe, ám a szerelvényfordulókat meg lehet úgy is oldani, hogy egy, a műhelybe rendelt Flirt a Déliben fejezze be szolgálatát, és onnan a 40a vonalon elérheti Pusztaszabolcsot. A villamosítás – ahogy az Indóház 2014 júniusi számából is kiderül – nincs napirenden.

Bz Székesfehérváron, a börgöndi másik vicinális, a Székesfehérvár–Sárbogárd újraindításának napján. A 44-es vonal utasai keveslik, vagy sem?<br>(fotó: Kemsei Zoltán)

Nézzünk egy másik, a lap által emlegetett problémát, a menetrend kérdését. Keresleti vagy kínálati legyen – örök dilemma. Túlterheltek-e a vonatok vagy üresen futnak? Az utasszámlálások szubjektivitásáról legendák keringenek vasutas-, és utasberkekben egyaránt. Egy biztos: a cikkben reklamált tételt, miszerint egy négyes ülésen csak egy ember ül, míg álló utasok is vannak, a vonat személyzete nem nagyon tudja orvosolni. A menetrend a 2014/2015-ös évben is változatlan marad: kétórás ütemben, Székesfehérváron és Pusztaszabolcson egyaránt a Déli felé/felől közlekedő vonatokhoz van csatlakozás.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek