Térköznyire két Pendolino

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.04.24. 09:00
Pendolino_01

Minden országban így van ez, az ünnepek előtt konkrétan népvándorlás veszi kezdetét a centrumból a perifériák felé, az ünnepeket követően pedig ugyanez történik fordítva. A húsvéti ünnepek miatt jómagam is elindultam „otthonról haza”, azaz Prágából a keleti végekre. A Cseh Vasutak és a szlovákok is erősen sűrítették járataikat annak érdekében, hogy a megnövekedett utasigényt kielégítsék. A pénteki mentesítő járatok így nagycsütörtökön közlekedtek, sőt a Cseh Vasutak még egy plusz Pendolinót is indítottak, ami tényleg csak foltokban közlekedik a menetrendben. Ezért úgy alakult, hogy – meglepetésemre – a prágai főpályaudvar ötödik peronján egy és ugyanazon a vágányon egyszerre két Pendolinó szerelvény is állt, de mégsem összecsatolva.

Érdekes együttállás, két Pendolino szerelvény egymás után, sőt magyar vonatkozás is van, hiszen a Hungária EC Hamburgba közlekedő járata is „beékelődött”

A Cseh Vasutak 1501-es Supercityje 15:35-kor indult Prágából Bohumín (Oderberg) állomásra, amin egyébként minden hely elkelt, és hogy hab is legyen a tortán, a 243-as kassai Supercity Košičan 15:41-kor indulva követte is a Bohumínba közlekedő Pendolinót. Hat percen belül így két Pendolino is indult Prágából, az egyik Bohumínba, a másik Kassára. Valamivel több, mint három óra, valamint 364 kilométeren így szinte térköznyire közlekedett a két járat. Hogy még érdekesebb legyen, Kolín állomástól egészen Zábřeh na Moravě állomásig még egy Zsolnára közlekedő expresszt is közénk iktattak. Kolíntól Zábřeh na Moravě állomásig tehát végig „visztrahára”, azaz sárga jelzésre közlekedtünk. Ami persze félórás késést generált nekünk.

Elég nagy volt a nyüzsgés a bisztróban, fogyott a sör-bor-pálinka, és egy csomó kaja is

A késésre azonban titkon szinte mindenki számított, egy ilyen erős napon nem egyszerű tartani a menetrendet. Még szerencse, hogy a Pendolinóban van bisztrókocsi, ahol étel-ital, sőt még csapolt sör is kapható. És elárulom, hogy többszöri látogatást tettem Kassáig a bisztróba, mert ugye megéhezik, megszomjazik a magyar a vonaton, de minden alkalommal sorbanállás volt. Kaszált a cseh utasellátó, mondanom sem kell.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.