Tervezhetik az M8-ast

iho/közút   ·   2019.06.25. 15:00
400m8

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tavaly áprilisban írt ki nyílt közbeszerzést az M8-as út megtervezésére. A tender eredményét a napokban tették közzé az uniós közbeszerzési közlönyben: négy cég (Unitef-83 Műszaki Tervező és Fejlesztő Zrt., Főmterv Mérnöki Tervező Zrt., Utiber Kft., Tura-Terv Kft.) tervezheti meg a gyorsforgalmi utat, nettó 7 milliárd 780 millió forintért. A NIF június 3-án kötött szerződést a nyertes cégekkel, akiknek többek között előzetes régészeti dokumentációt, környezeti hatástanulmány, a NATURA 2000 érintettség vizsgálatával, közúti biztonsági hatásvizsgálatot, az optimális nyomvonal kiválasztásához szükséges mértékű tanulmánytervet, valamint engedélyezési tervet kell majd készíteniük.

Négy cég tervezheti meg az M8-as Kecskemét és az M7-es autópálya közötti szakaszát (kép forrása: Wikipedia)

Az ország szívében kelet-nyugati irányban tervezett, kétszer két sávos M8-as első ütemben Kecskemétet Dunavecsén és Dunaújvároson át fogja összekötni az M7-es autópályával – amelybe Székesfehérvár alatt, egy új csomóponttal fog becsatlakozni –, továbbá út közben az M5-össel és az M6-ossal is. Keleti irányban középtávon az M4-es autóút lesz a végpont, nyugati irányban pedig az M7-esen túl már jelenleg is kétszer két sávos út vezet Veszprémig. A végső cél az osztrák határ elérése Szentgotthárd  környékén, kelet felé pedig az M3-as autópálya füzesabonyi csomópontja. A nyugati végpont környékén már dolgoznak: a Körmend és Rábafüzes, országhatár közötti, 28,9 kilométeres szakasz 2021 elejére készülhet el.

Az M8-as több kis szakaszon már több, mint tíz éve létezik: az M6-os autópálya és a Dunaújváros, 6-os főút közötti öt kilométeres szakasz 2006 júniusa, az onnan tovább Dunavecséig, az 51-es főútig vezető 5,2 kilométeres szakasz pedig 2007 júliusa óta használható. Utóbbi rész magában foglal egy új Duna-hidat, a Kisapostagot és Dunavecsét, ezzel a Dunántúlt az Alfölddel összekötő, 1682 méter hosszú Pentele hidat. Továbbá Herend és Veszprém között is kész az M8-as, ám ez a tizenegy kilométeres szakasz jelenleg még a 8-as főút része.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek