Tízezer új hajógyártó állás

MTI   ·   2011.08.17. 16:25
A két jelenleg épülő repülőgép-hordozó hajó kulcsszerepet játszhat a iparágban.

A hajógyártás jelentősége folyamatosan csökkenne Nagy-Britanniában, ha a kormány nem indított volna el egy ötmilliárd fontos projektet két új repülőgép-hordozó építésére. A hajógyártó vállalatok hálásak a kormánynak a támogatásért, ugyanakkor aggódnak amiatt, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az állami kiadások csökkentése rájuk is kedvezőtlen hatással járhat.

A HMS Queen Elizabeth 8 ezer tonnát nyomó középső részét leeresztették a Clyde folyóra Glasgow-ban - írta a The Guardian című brit napilap szerdán. A hajó 2016-ra készül el. A repülőgép-hordozót készítő BAE Systems a városban 3.700 embert foglalkoztat, míg a teljes Queen Elizabeth projekt 10 ezer embernek, köztük 400 gyakornoknak ad munkát.

Steven Carroll, a BAE projektigazgatója szerint a hajógyártásnak van jövője, a projektnek köszönhetően ismét érdemes előretervezni és befektetni. „A gyakornokok és friss diplomások felvétele is ezt bizonyítja” – mutatott rá.

Gerald Howarth védelmi miniszterhelyettes a HMS Queen Elizabeth hajó munkálatait megtekintve elmondta: "ideje felismerni, hogy nagyszerű mérnökök vannak Nagy-Britanniában, és a hajógyártó vállalataink a világ élvonalába tartoznak".

A brit ipar egyik legjelentősebb szektorának, a hadiiparnak szüksége van az állami támogatásra. Ezért a védelmi minisztérium 37 milliárd fontos évi költségvetésének csökkentése nem érinti a repülőgép-hordozó projektet és a brit hajógyártás támogatását.

A The Guardian kitér arra is, hogy konzervatív, munkáspárti és liberális politikusok gyakran érvelnek azzal, hogy ha Skócia függetlenné válna, az országrész önmagában nem lenne képes milliárdokat költeni a repülőgép-hordozókra, fregattokra és atom-tengeralattjárókra és Skócia több tízezer munkahelyet veszítene el a Queen Elizabeth-hez hasonló projektek nélkül.

Kapcsolódó hírek