Több haszonjárművet helyeztek forgalomba tavaly

iho/közút   ·   2012.01.06. 14:24

Tavaly 23 százalékkal több kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, mint egy évvel korábban. A nagyhaszonjárművek piaca 2011-ben az utóbbi évek legjobb teljesítményét mutatta, az előző évihez képest 82 százalékos volt az emelkedés – olvasható a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) összegzésében. Az ágazatot elsősorban a nyerges vontatók piaca húzta.

Az MGE szerint az idei adójogszabályok összességében segíthetik a gépjármű-kereskedelem kilábalását, bár ennek a gyenge forint gátat szabhat. Különösen fontosnak tartják a regisztrációs adó csökkentését, a cégautók utáni adózás szerkezetének megváltoztatását, valamint a nyílt végű pénzügyi lízing és a tartós bérlet áfa-visszaigénylési tilalmának megszüntetését.

Az egyesület szerint a magyar gazdaság legnagyobb tartalékai a gazdaság fehérítésében vannak. A feketegazdaság elleni fellépés kapcsán több javaslatuk is van. Bíznak abban, hogy ezek közül néhány elfogadásával megindulhat a gazdaság fehérítése, így a legális kereskedők és szervizek több munkához juthatnak.

Az MGE piaci előrejelzése szerint ebben az évben 12 ezer kishaszonjárművet helyeznek majd forgalomba, ami öt százalékkal lesz több a tavalyinál. A nagyhaszonjárművek esetében 3800 forgalomba helyezésre, így 12 százalékos csökkenésre számítanak az idén.

Kapcsolódó hírek