Több uniós pénzt költenek a tömegközlekedésre a csehek

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.05.15. 18:45
kiskep

Az Európai Bizottság a napokban Brüsszelben elfogadta azt a tervezetet, miszerint Csehország a 2014–2020-as időszakban az Ikop keretén belül összesen 4,7 milliárd eurós támogatásra számíthat. Az uniós pénzek közúti és vasúti projektekre egyaránt igénybe vehetők, a cseh közlekedésügyi minisztérium tervei szerint az elkövetkezendő időszakban több pénzt költenek majd tömegközlekedési projektekre. Elsősorban közúti és vasúti építkezésekre költik az odaítélt támogatást, mint például a csehországi autópálya-hálózat tökéletesítése, az ország közúti aortájának, a D1-es autópályának a felújítása.

(a szerző felvételei)

Dan Ťok, cseh közlekedésügyi miniszter szerint csakis stratégiailag fontos infrastruktúra-fejlesztéseket hajtanak végre uniós pénzekből. Összekötnék például Királyvárad (Hradec Králové) és Alamóc (Olomouc) városát az R35-ös gyorsforgalmi úttal, tovább haladhatna a prágai körgyűrű építése is, minőségi összeköttetés jöhetne létre Ausztriával (D3-as autópálya déli irányban) és Lengyelországgal is (D11-es autópálya folytatása Prága–Királyvárad (Hradec Králové)–Trutnov–lengyel határ). A vasúti projektek közül a miniszter a Plzeň-Domažlice–német államhatár vonalat emelte ki, amellyel a müncheni kapcsolat javulna és gyorsulna némileg, valamint a Kladnóba vezető gyorsvasút megépítését, amely a gyors reptéri kapcsolatot is biztosítaná. A miniszter azt is hozzátette, a következő programidőszakban az uniós pénzeket vasúti járművek beszerzésére, valamint a városi tömegközlekedés infrastruktúra-fejlesztéseire is fordítják majd.

Brüsszel információi szerint az uniós támogatások segítségével Csehországban 140 kilométer vasutat, továbbá nyolc kilométer metrószakaszt és villamospályát, és 95 kilométer autópályát vagy gyorsforgalmi utat újítanak fel. Prioritásként kezelik a tömegközlekedési projekteket is, fejlesztik majd az intelligens közlekedési rendszereket, a vasúton pedig az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer kiterjesztésével is számolnak. Odafigyelnek majd a kombinált közlekedési terminálok gyarapítására is az országban.

(forrás: E15.cz)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek