Tovább romlott a levegő Kazincbarcikán

MTI   ·   2011.11.14. 17:50

Tovább romlott a levegő minősége Kazincbarcikán, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban a szálló por (PM10) koncentrációja meghaladta a szmogriadó riasztási küszöbértékét - tájékoztatta Göndör Judit, a polgármesteri hivatal szóvivője hétfőn.

Az észak-magyarországi környezetvédelmi felügyelőség jelentése szerint Kazincbarcikán nőtt a levegőben a szállópor mennyisége az elmúlt 48 órában, az a városban üzemelő automata mérőállomás adatai szerint múlt szombaton meghaladta a tájékoztatási, míg vasárnap a riasztási küszöbértéket is.

Göndör Judit közölte: az előrejelzés szerint a levegő minőségének további romlása várható.

A város polgármesterének a kérését tolmácsolva a szóvivő elmondta: arra kérik a helyieket, hogy lehetőség szerint kerüljék a fával és a szénnel való tüzelést, függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket, mellőzzék a személygépkocsik, főként a dízelüzeműek használatát, utazzanak közösségi közlekedéssel vagy közlekedjenek gyalogosan. Az avar és a kerti hulladék égetése tilos.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) hétfőn veszélyesnek minősítette Debrecen és Kazincbarcika levegőjét. A két települést piros színnel jelölték a térképen, jelezve: itt a szálló por koncentrációja meghaladta a köbméterenkénti 100 mikrogrammot. Több más településen is romlott a levegő minősége.

A debreceni polgármesteri hivatal hétfőn az MTI-vel azt közölte: a szálló por koncentrációjának 24 órás átlagértéke vasárnap két mérőállomáson is túllépte a riasztási küszöbértéket, így kedd reggel 8 órakor várhatóan elrendelik a szmogriadó riasztási fokozatát a városban. A hivatal arra kéri a lakosságot, ha módjában áll, a gáztüzelést részesítse előnyben, inkább a tömegközlekedési járműveket vegye igénybe, illetve azokban az útkereszteződésekben, ahol a jelzőlámpákon visszaszámláló van, a zöld jelzésre várakozva állítsák le a gépjármű motorját.

Kapcsolódó hírek