Tüntetés miatt nem lehet átlépni Záhonynál

MTI   ·   2018.11.26. 13:59

Az ukrán oldalon újrakezdődött demonstráció miatt kedd késő délelőttől ismét szünetel a határforgalom a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján. Az ukrán fél nem tudja beléptetni Ukrajnába a Záhonynál kilépő utasokat, ezért a magyar oldalon is szünetel az átléptetés. A határszakaszon a beregsurányi, a barabási, a lónyai vagy a tiszabecsi közúti határállomások valamelyikét ajánlja átkelésre a rendőrség. Elindulás előtt érdemes tájékozódni az aktuális várakozási időkről a rendőrségi honlap Határinfó oldalán.

Korábban írtuk:

A tüntetők külföldi rendszámú autóikkal, amelyeknek fel vannak nyitva a motorháztetői, hétfőn reggel elállták mindkét irányban az utat a Csap–záhonyi határátkelőhely előtt. Az úttesten csoportokba verődve álló tiltakozók csak a személyszállító buszokat, a gyermekutassal érkező autókat és a megváltott vonat- vagy repülőjegyet felmutató utasokat engedik át. Ugyancsak megbénították autósok Kárpátalján a kisbereznai ukrán-szlovák határátkelőhely forgalmát, ott csak a gyalogosokat engedik át. A határőrség hétfői közlése szerint a két jelzetten kívül minden kárpátaljai közúti átkelőhely normális üzemben működik.

Vasárnap Ukrajna európai uniós határátkelőhelyei előtt és több nyugat-ukrajnai városban kezdtek tiltakozásba a külföldi rendszámú autók tulajdonosai, miután november 25-től nehezen értelmezhető, szigorú törvényekkel – magas behozatali vám vagy kaució kiszabásával – nehezítették meg az EU-tagországaiban regisztrált gépkocsijaiknak az ország területére történő belépését és belföldi használatát. A tüntetések hétfőn is folytatódtak, elsősorban az ukrán-lengyel határátkelőkön.

Több száz érintett autós vasárnap este Ungváron, a Kárpátalja megyei közigazgatási hivatal épülete előtt órákon át autógumik égetésével tiltakozott a megszorítások ellen, találkozót követelve a megye vezetésével. A tiltakozás nyomán hétfő délelőtt a tüntetők képviselőit Ungváron fogadta Hennagyij Moszkal, a megye kormányzója és más vezetői. A megbeszélésen jelen voltak az ukrán vámszervek, határőrség, rendőrség kárpátaljai kirendeltségének a vezetői. A kormányzó azt ígérte, hogy az ukrán parlamenthez fordul a tiltakozók törvénymódosítást szorgalmazó követeléseivel.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek