Új magyar fejlesztésű gépjárműfecskendők: bár ne lenne rájuk szükség!

MTI/iho   ·   2017.09.21. 16:19
tuzoltoautok_atadasa0

Az új tűzoltóautóknál elsősorban a gyakorlati igényeket vették figyelembe, vizsgálták a legeredményesebben használható technikát, a magyar építkezési szokásokat, továbbá a leggyakrabban előforduló megoldásra váró katasztrófahelyzeteket. Ezen elvárásokat figyelembe véve készült a Renault, a Rába és a BM Heros Zrt. együttműködésében tervezett és gyártott tűzoltóautó, és annak teljes felszerelése. A sorozatgyártás 2016-ban indult. Ebben az évben ötvennégy tűzoltóautó készül el, ezek közül adtak át csütörtökön huszonötöt. Budapesten 1999 óta nem volt ilyen léptékű fejlesztése a tűzoltóságnak – a most átadott tűzoltóautók közül hét a főváros védelmét szolgálja. Az előző három évben egyébként a fővárosi katasztrófavédelem megközelítőleg kétmilliárd forint értékben harmincegy új gépjárművet vehetett át.

Szemle és átadó a Hősök terén. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Máthé Zoltán)

A huszonöt új Heros-Rába Aquadux-X 4000 típusú gépjárműfecskendővel együtt 2016 óta összesen hetvenöt ilyen tűzoltóautó állt rendszerbe. A magyar járművek rendszerbe állításával a katasztrófavédelem gépjárműfecskendőinek átlagéletkora 15 évről 12,4 évre csökkent. Az új tűzoltóautók Budapest II., IV., XI., XIII., XVII., XIX., XX. kerületébe, valamint Debrecenbe, Győrbe, Keszthelyre, Kiskőrösre, Komáromba, Makóra, Monorra, Nyíregyházára, Pétervására városába, Pétfürdőre, Salgótarjánba, Siklósra, Siófokra, Szarvasra, Szekszárdra, Szentesre, Szigetszentmiklósra és Szolnokra kerülnek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Autóbuszközlekedés

Hosszú hétvége március idusán: csütörtökön már péntek van a MÁV-nál

iho   ·   2024.03.13. 08:50

Március 15-én, a hosszú hétvégén jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi és hétvégi közlekedési rendről. Érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.