Új metrók Bukarestnek

iho/vasút   ·   2011.09.29. 14:11

A bukaresti metró üzemeltetője, a Metrorex a spanyol CAF járműgyárat hirdette győztesnek a 3-mas metróvonalra szánt szerelvények tenderében – olvasható az üzemeltető honlapján. A szerződés szerint a CAF 97 millió euró + ÁFA árért 16 darab, hat kocsiból álló szerelvényt szállít le 2012-től kezdve Bukarest számára. Az új szerelvények automatikus vezérlésűek lesznek, hangos és vizuális utastájékoztatással, valamint kerékpárszállításra alkalmas hellyel. A megállapodás szerint az összeszerelés Romániában történik majd. Az üzemeltető hozzátette: a beszerzéssel kiválthatók lesznek a vonalon jelenleg közlekedő Astra típusú szerelvények.

A Railwy Gazette értesülései szerint a tenderen az a Bombardier is indult, aki korábban a Movia típusú szerelvényeket szállította Bukarestnek.

A beruházás egyébként része annak az átfogó metrófejlesztési megállapodásnak, amit 2009-ben kötött Bukarest az Európai Fejlesztési Bankkal. Ennek a következő lépése 21 új metrószerelvény beszerzése lesz az 5-ös vonal számára. A most megkötött szerződés ettől függetlenül egy nyolc szerelvényre szóló opciót is tartalmaz.

Kapcsolódó hírek