Új szintre lép a magyar-ukrán stratégiai partnerség

iho/vasút   ·   2011.11.29. 16:13

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar–Ukrán Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GEVB) magyar társelnöke részt vett a bizottság soros ülésén 2011. november 28–29-én, Odesszában. A kétnapos találkozón, amely során a miniszter tárgyalt Mikola Priszjazsnyuk ukrán kereskedelmi miniszterrel is, a felek a magyar-ukrán gazdasági, kereskedelmi, pénzügyi, infrastrukturális és technológiai együttműködés elmélyítéséről, élénkítéséről tárgyaltak. Az ülésen megegyezés született arról, hogy Mikola Azarov ukrán miniszterelnök 2012 elején Magyarországra látogat – tájékoztatta közleményben az ihót a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Fellegi Tamás kiemelt jelentőségű közös feladatként említette a magyar-ukrán határátkelőhelyek infrastrukturális fejlesztését, különösen Záhony-Csap térségében. A miniszter üdvözölte, hogy az ukrán fél szerint is mielőbb szükséges egy újabb, korlátozás nélküli közúti határátkelőhely kialakítása a magyar-ukrán határon. A tárcavezető megerősítette, hogy a közeljövőben kétoldalú egyeztetések kezdődnek az odavezető útszakaszok beruházásairól és további tervezési munkálatairól. Bejelentette továbbá, hogy kölcsönösen támogatták a Záhony-Horgasz vasúti árufuvarozási folyosó létrehozására vonatkozó szándéknyilatkozat mielőbbi aláírását is.

Fellegi Tamás kifejtette, hogy többek között a közút-rekonstrukciós projektekben, autópálya-építésekben lát reális esélyt a magyar részvételre.

Az Ukrajna felől széles nyomtávú vagonokban érkezett érc Eperjeske-átrakótól normál nyomtávon halad tovább<br>(fotó: Vörös Attila)

Kapcsolódó hírek