Új szkennerek: jövőre vihetünk innivalót a gépre?

iho/repülés   ·   2012.04.11. 18:00
cim

Az elmúlt évek egyik kellemetlen fejleménye, vagyis hogy nem vihetünk folyadékokat a fedélzetre, talán egy éven belül eltűnik az utazás élményeiből: egy új szkenner révén több innivalót is vihetünk magunkkal, mint száz milliliter, és nem fogják elkobozni a kölnisüvegeket sem a biztonsági ellenőrzésnél.

Az európai országokban 2006 óta tilos folyadékkal a kézipoggyászban vagy a kezünkben felszállni a gépre, mióta annak az évnek az augusztusában egy transzatlanti járatot folyékony robbanóanyaggal akartak az óceánba küldeni. Ugyanakkor talán ez a biztonsági ellenőrzésnek az a momentuma, ami leginkább idegesíti az utasokat is, és amelyre legkevésbé felkészültek: a Stansted biztonsági főnöke szerint naponta húsz háztartás szemetének megfelelő mennyiség kerül pocsékba az ellenőrzésnél a folyadéktilalom miatt.

A folyadékok elkobzása a biztonsági ellenőrzésnél rendszerint váratlanul éri az utasokat

A Cobalt Light Systems Insight 100 nevű szkennere azonban képes lezárt állapotban, tehát üvegben is átvizsgálni folyadékot, por és gél halmazállapotú anyagokat, az átvilágítás ideje tíz másodperc, a hamis riasztások aránya pedig kevesebb mint fél százalék. A berendezéseket a jelenlegi röntgenes átvilágítással vagy a B típusú szkennerekkel együtt kell használni a repülőtereken.

Ugyancsak kiszűri a veszélyes anyagokat a Smiths Detections TixEzt nevű szkennere, amely röntgensugarakkal világítja át az üveget, és fejlettebb értékelési algoritmusa révén tudja nagy százalékban megtalálni a folyékony robbanószert. A detektor másodpercek alatt méri fel a folyadék kémiai összetevőit.

A gépek biztonságát 2006 óta féltik a folyékony robbanószerektől

A brit közlekedési tárca másfél éven keresztül tesztelte ezeket a berendezéseket Heathrow-n. Számítások szerint ezen a londoni repülőtéren nyolcvan ilyen folyadékszkenner felszerelése szükséges ahhoz, hogy a folyadékok tilalmát a hatóságok végleg eltöröljék. A tervek szerint a folyadékszkennereket jövő áprilisig kellene felszerelni az uniós reptereken ahhoz, hogy teljesen megszüntessék Európában a folyadékok tilalmát. Ugyanakkor arra továbbra is számítani kell, hogy a biztonsági vizsgálathoz az utasnak elő kell vennie a folyadékkal teli üveget a kézipoggyászból.

Kapcsolódó hírek