Új út épülhet a Kárpátokon át

iho   ·   2017.04.25. 14:45

A két szomszédos megye, Hargita és Suceava kezdeményezésére korszerűsítenék a Maroshévíz–Dornavátra közötti, eddig burkolatlan, vagy épp hogy lekövezett utat, amellyel a két történelmi régió közötti távolság kilencven kilométerrel rövidülne – írja a kronika.ro hírportál. A hatvannyolc kilométeres, Maros­hé­víz–Székpatak–Rakottyás–Bélbor–Pa­naci–Glodu–Şaru Dor­­nei–Dorna Arini–Dorna­vát­ra út felújítása az idegenforgalomban is új fejezetet nyitna, több, eddig csak körülményesen megközelíthető hegyi zsákfalu jutna közvetlen eljutási lehetőségekhez. A hátizsákos turisták így könnyebben juthatnak el a Rekettyés-tetői (Csáky-csúcs) meteorológiai állomáshoz, a 2100 méter magas Nagy-Köves (Pietrosz) csúcshoz, a Kis-Köveshez (Teleki), a 2049 méteres Magyar-Negojhoz, a Bánffy-tengerszemhez, az egykori kénbányához, a megalítok múzeumához, a Mária Terézia-út mentén épített kőfal maradványaihoz, a Tizenkét apostol sziklacsoporthoz vagy a közelében lévő mohás mocsárhoz.

(a térkép forrása: Google Maps)

Az aszfaltút jelenleg az utolsó érintett Hargita megyei településig, Bélborig húzódik, a hegyek túlsó oldalán a Dorna Arini–Glodu szakasz készült el, a két végpont között 13,5 kilométer a távolság. Hargita és Suceava megye önkormányzata közösen pályázott a román kormány országos településfejlesztési programján, 2011-ben már a közbeszerzés kiírásánál tartottak, de az akkori kormányzat elgáncsolta a tervet. Azóta a két megye önerőből építette az utat. Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke külön kiemelte az öt bukovinai székely falu (Istensegíts, Fogadjisten, Józseffalva, Andrásfalva és Hadikfalva) könnyebb elérhetőségét Székelyföld felől (különösképp az utóbbi két település elérhetősége javulna), valamint a Dornák vidéke, az ásványvizek hazája Bukarestből is könnyebben megközelíthető lenne. A Kelemen-havasok északi lejtői ideálisak lennének sípályák kialakítására, az épülő országút ezek fejlesztésében is segíthetne.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Autóbuszközlekedés

Hosszú hétvége március idusán: csütörtökön már péntek van a MÁV-nál

iho   ·   2024.03.13. 08:50

Március 15-én, a hosszú hétvégén jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi és hétvégi közlekedési rendről. Érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.