Újabb légikatasztrófa Kazahsztánban

iho   ·   2013.01.29. 16:30
cim

16 utassal és öt fős személyzettel a fedélzetén lezuhant Kazahsztánban egy regionális utasszállító.

Az UP-CJ006 lajstromjelű gép, egy kanadai gyártmányú Bombardier CRJ-200-as Almati közelében, a repülőtértől északkeletre tűnt el a radarernyőkről, magyar idő szerint nyolc óra után 15 perccel.

A gép utasai többségükben üzletemberek voltak, de volt köztük egy gyermek is. A gép több darabra tört, a hatóságok az újságírókat nem engedik a baleset helyszínének közelébe.

A CRJ-200 sűrű ködben, másodszor kísérelte meg a leszállást, amikor a katasztrófa bekövetkezett, feltehetően a rossz látási viszonyok miatt ütközött a talajnak - közölte a gépet üzemeltető Scat légitársaság. Újabb adatok szerint a gép nagyjából a pálya vonalában, de attól 1400 méterre csapódott a talajnak.

A CRJ-200-as a Bombardier regionális jet-családjának egyik legkisebb tagja, a szállítható utasok száma ötven. A SCAT elsősorban Kazahsztánon belül tart fenn járatokat, egyike azoknak a légitársaságoknak, amelyek  szerepelnek az Unió feketelistáján, és repülésbiztonsági okok miatt nem repülhetnek Európába.

A gépet 2000-ben gyártották, korábban a dán Cimber Sterling üzemeltette, 2013 szeptemberéig volt légialkalmassági engedélye.

Kazahsztánban nem rövid időn belül a második súlyos légikatasztrófa következett be, december 25-án egy An-72-es 27 emberrel a fedélzetén hóviharban zuhant le az ország déli részén.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.