Újabb motorvonatokat rendelt a Stadlertől az SBB

iho   ·   2014.07.16. 08:45
400px_sbb_stadler_kiss

A Svájci Szövetségi Vasutak (SBB) lehívta a hazai vasúti gyártóval kötött szerződésének opciós csomagját, amely értelmében újabb huszonöt villamos motorvonat áll üzembe. Az SBB a KISS-eket a zürichi közlekedési hatóság számára, a Flirtöket a nyugat-svájci Vaud kanton regionális szolgáltatásához rendelte.

Az SBB-nél RABe 511-es sorozatba sorolt, hatrészes KISS-ek összesen 397 millió svájci frankot (446 millió dollárt) érnek. A nagy befogadóképességű, emeletes szerelvények a tervek szerint a 2018-as menetrendváltástól állnak forgalomba, növelve a Zürich-környékén közlekedő harminc KISS-vonat számát, amelyeket jelenleg is szállít a Stadler.

Az SBB tizenkilenc KISS-szel, valamint hat Flirttel bővíti járműparkját a közeljövőben; előbbiek a zürichi S-Bahn-ra, utóbbiak Vaud kanton regoinális vonalaira kerülnek<br>(fotó: David Gubler, Wikipedia)

A Global Rail News információi szerint a százötven méter hosszú motorvonatok az új, S11-es (Zürich Altstetten–Zürich Hauptbahnhof–Winterthur–Schaffhausen/Roman Horn/Wil), valamint a Seuzachot és Winterthur-Seent Winterthuron és Zürichen keresztül Bruggal összekötő, S12-es vonalakon szállítanak majd utasokat. Az S11-es viszonylat elindításával Winterthur és Dietikon között tizenöt percenként járhatnak az S-Bahn-szerelvények.

Az egyszintes, négyrészes Flirtök hamarabb, már 2016-ban elkezdhetik koptatni a svájci síneket. A hat jármű összesen 62 millió svájci frankba (51 millió euróba) kerül. Mind a KISS-eket, mind a Flirtöket a Stadler Kelet-Svájcban található, bussnangi üzeme építi meg. A járműveket a szövetségi és kantonális hatóságok finanszírozzák.

Az SBB úgy nyilatkozott, a következő néhány év során átlagosan évi egymilliárd frankot (820 millió eurót) terveznek új járművek beszerzésére és a régebbiek felújítására fordítani – számol be az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek