Újabb túlfutás, újra segített a túlfutás-védő technika

iho   ·   2018.12.07. 08:45
cim2

Az egyik leggyakoribb repülőbaleset-fajta a túlfutás, a legutóbbi látványos eset helyszíne a kaliforniai Burbank, ahol csütörtökön a Southwest egyik 737-ese hajtott végre leszállást – szakadó esőben, erős szélben, hátszeles befúvásokkal. Hogy még érdekesebb legyen a történet, valami hasonló történt sok évvel ezelőtt, mégis hatalmas lett a különbség a végkifejlet tekintetében, a mostani esemény javára.

A burbanki túlfutás most...<br>(fotó: Moe Storch, Twitter)

Akkor, 2000 márciusában, a Southwest utasszállítója ugyanezt a 08-as pályát közelítette, majd túl nagy magasságból túl intenzív süllyedés után túl nagy sebességgel ért földet a küszöbtől 660 méterre, a pálya túlvégén a kerítést áttörve egy forgalmas úton állt meg, – ami igen komoly katasztrófát is okozhatott volna – egy benzinkútnál. Az esetnek szerencsére csak két súlyos és számos könnyebb sérültje volt.

Hasonló, még súlyosabb esemény főszereplője volt ugyanennek a társaságnak egy másik 737-ese 2005 telén Chicago Midway repülőtéren, vagyis a metropolisz kisebb légikikötőjében. Akkor a gép a havas-jeges pályára leszállva megintcsak áttörte a kerítést és egy autóúton egy kocsival is ütközött, a baleset egy halálos áldozatot követelt, 18 volt a sérültek száma.

...és 2005-ben<br>(fotó: NTSB)

Emlékezetes volt a 2013 januárjában Moszkvában történt katasztrófa, amelynek során a Red Wings Tu-204-ese a jeges pályáról lefutva 110 csomó feletti sebeséggel ütközött a küszöb után egy autópálya töltésének, a gépen utasok nem voltak, de a személyzetből öten vesztették életüket.

A mostani túlfutás során azonban a repülőgép nem törte át a kerítést, noha Burbank 08-as pályája sem lett közben hosszabb, nem volt sérült a fedélzeten, és a gép is javarészt megúszta: az orrfutó nyilván alapos vizsgálatot igényel, kérdés, hogy mi lett a hajtóművekkel és a burkolatukkal, de hogy a gép javítható, az szinte biztos.

A különbség: a repülőtér az első Southwest-túlfutás után belefogott a biztonságos megoldás kiépítésébe, jónéhány más olyan légikikötőhöz hasonlóan, amelynek pályáját nem lehet már meghosszabbítani, mert a küszöböknél vagy víz van (pld. La Guardia New Yorkban), vagy a repteret már teljesen körbevették a beépített területek.

Egy biztonságosan megfogott Bombardier<br>(fotó: Yeager Airport)

A titok egy újítás, amelyről portálunk is megemlékezett, méghozzá egy a La Guardia repülőtéren bekövetkezett, megintcsak szerencsés kimenetelű baleset kapcsán: ahol nincs hely az úgynevezett RESA, Runway End Safety Zone, egy általában 300 méteres végbiztonsági terület kiépítésére (Ferihegyen ilyen zónákat alakítottak ki néhány évvel ezelőtt), ott  a legbiztonságosabb megoldásnak az úgynevezett EMAS, Engineered Material Arresting System bizonyult.

A 2016-os La Guardián történt eset egyik – mondhatni mókás – mozzanata volt, hogy az utasok (egy alelnökjelölt, a kísérete és újságírók) egyike a szokásos drámai beszámoló során azt említette, hogy a túlfutó gép olyan erővel rohant a pálya vége felé, hogy a kerekek alatt beszakadt a beton. Nos valójában az EMAS tökéletes működéséről van szó: a pálya betonja után, egy akár csak néhány tízméteres zónában, a pálya borításához képest roppant vékony cementréteg alatt könnyű műanyag-táblák sora fogja meg a gépet, ezekbe a lapokba süllyed bele a futó és ez fékezi meg a túlfutó masinát.

Ez történt most Burbank 08-as pályáján is, sokadszor igazolva ennek a megoldásnak a hasznos mivoltát.  Az EMAS 80 mérföldes óránkénti sebesség mellett képes megfogni a gépet, a rendszer kiépítésének kezdete óta a mostanival együtt tizennégy esetben akadályozott meg súlyosabb katasztrófát, a megfékezett gépek között van több kisebb üzleti gép, de 747-es is. Az FAA frissített adatai szerint az Egyesült Államokban 63 repülőtér 106 pályavégénél épült ki az EMAS, jónéhány helyen négy küszöbnél is szolgálja a túlfutásos balesetek következményeinek enyhítését, például ilyen alaposan kiépített rendszert létesítettek La Guardia mellett Chicago Midway, San Francisco, Trenton, és a floridai Fort Lauderdale légikikötőjében is.

Burbank legutóbb kiszélesítette az EMAS zónáját, ami most igazán jól jött, a felvételek tanúsága szerint ugyanis a gép végülis nem a pálya meghosszabbításában, hanem attól menetirány szerint balra állapodott meg, és persze néhány tíz méterre a kerítés előtt. Nemcsak hogy nem történt sérülés, a repteret sem kellett bezárni a történtek miatt.

Felül a küszöb műholdfelvételen, alul a 737-es végső pozíciója egy tévétársaság helikopteréről fotózva

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.