Újabb vasúti alagút épül Svájcban

iho/vasút   ·   2016.03.23. 11:15
400px_bozberg

A Bözberg vasúti alagút alapkőletételére ünnepélyes keretek között a napokban került sor a svájci Aargau kantonban található Schinznach-Dorf állomáson. A 350 millió svájci frank értékű beruházás kulcsfontosságú tényező a svájci Bázel és az olasz határnál található Chiasso között 270 kilométer hosszan vezető Gotthárd-vonal kapacitásának növeléséhez: a nagyobb űrszelvényű műtárgynak köszönhetően elérhetővé válik az európai szabványú négyméteres sarokmagasság, mely a kamionok szállításához szükséges. A 2,7 kilométer hosszú, kétvágányú alagút a Bázel–Zürich vonal Effingen és Schinznach közötti szakaszán található, 1875 óta használt, egyvágányú alagúttal párhuzamosan vezet majd.

A várhatóan 2020 végére elkészülő, kétvágányú Bözberg-alagút jelentős kapacitásnövelést fog hozni a Gotthárd-vonal számára (forrás: IRJ)

A Bözberg-alagúton felül a Gotthárd-vonal további tizenkét alagútját is kibővítik a négyméteres magasságú félpótkocsik szállításához, mely eddig csak a Lötschberg-vonalon volt lehetséges. Az alagútépítés része annak a hétszázmillió svájci frank értékű kapacitásnövelő programnak, melyet a svájci parlament 2012-ben fogadott el. A Railway Gazette arról ír, hogy a program nemcsak az alagutak bővítését foglalja magában: számos helyen korszerűsítik az elektromos rendszereket, jelzőberendezéseket és vágányokat.

Az alagútépítés előkészületi munkái már tavaly október óta zajlanak. A fúrás a tervek szerint 2017 márciusában kezdődik és 2017 végén ér véget. A Bözberg-alagúton várhatóan 2020 végén vehetik fel hivatalosan a forgalmat, ekkortól a régebbi alagút már csak szervizalagútként fog szolgálni – számol be az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek