A jármű restaurálási munkákat a Lanta külön erre a célra szerződtetett szakembergárdája végzi, akik közül néhányan még az eredeti járműveket is készítették. A szakértelem mindenképpen szükséges, hiszen a jelenlegi legnagyobb munkát egy 1971-ben Székesfehérváron gyártott Ikarus 55-ös adja. A magántulajdonú faros két hónap múlva már biztosan kész lesz, hiszen a gépészeti berendezései működőképesek, így a kocsi napokon belül a festőműhelybe kerülhet.

Néhány hónappal ezelőtt még a vázjavítási munkák folytak

Párhuzamosan készül a faros és a 630-as

Folyik a belső tér burkolása

A motor helye a busz farában

A busz legfrissebb állapota: motor beszerelve

A gépészet nagy része már készen van

Hamarosan megy a festőműhelybe

Az 55-ös mellett egy Ikarus 630-as vázas és lemezes munkálatai is folyamatosak, igaz, itt már kissé lassabban megy a munka. Városi testvére, az ex BKV-s 620-as szinte menthetetlen állapotban van, de hamarosan ez a jármű is a csapat kezei közé kerül, reméljük a legjobbakat!

A 630-as is igen előrehaladott állapotban van

A 630-as hátulról

Az ex-BKV-s kocsi igen rossz állapotban van

Elképzelhető, hogy valamelyik másik busz felújításában fog részt venni mint donor

A busz selejtezése után tartózkodóként funkcionált, erre utal a belemezelt hátsó ablakba vágott lyuk, amin a fűtésre szolgáló kályhacsövet dugták ki

Nemrég érkezett egy Ikarus 255-ös is, amelyből sajnos egyelőre nem biztos, hogy még működőképes autóbusz lesz. Hamarosan újabb gyöngyszemek kerülnek a Lanta üzemébe, két újabb faros személyében, egy jobb állapotú, és egy igen leromlott példány. Az udvaron pedig egy korábban Miskolcon járt 260-assal találkozhatunk, a busz azonban nem felújítódni jött, csak tárolási célzattal került az udvarra.

A volt miskolci 260-as jelenleg egy magángyűjtő tulajdonában van (a szerző felvételei)

A helyszínen készült képeket elnézve üdvözlendő a cég elszántsága és szakértelme. A megújuló veteránokról a jövőben folyamatosan be fogunk számolni. Köszönjük a Lanta Consulting Kft. vezetőségének a fotózási engedélyt!

Kengyel Kristóf