Újra a reptéri terminál elé kerül a taxik beszállópontja

iho/közút   ·   2011.09.06. 18:38

A taxis érdekképviseletek 2011. június 8-án autós felvonulással egybekötött demonstrációt tartottak, amelynek során főpolgármesternek címzett petíciót nyújtottak át. A követelésük egyik pontja az volt, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a Budapest Airport helyezze vissza  a korábban áthelyezett taxi be- és kiszállítási pontokat a terminálok elé a parkolószintről.

Tarlós a főváros képviseletére a Budapesti Közlekedési Központot, illetve a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjét jelölte ki, aki a demonstrációt követő napon a taxistársaságokkal megkezdte az egyeztetést, és felkérte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarát a taxis társaságok képviseletére a BA Zrt.-vel megkezdett tárgyalások során.

A megkezdett tárgyalások sikerre vezettek és ennek eredményeként a BA Zrt. vállalta, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálján az érkezési szint beszállításai pontjait 2011. szeptember 7-én nulla órától megnyitja mindazon taxitársaságok és taxisvállalkozások előtt, amelyek csatlakoztak ahhoz a nyilatkozathoz, melyben vállalták a repülőtér közlekedési rendjének és a repülőtéri rend betartásával kapcsolatban megfogalmazott szabályok betartását.

Az előrendelt taxik a beszállópontokon öt percnél tovább nem tartózkodnak, a gépkocsivezetők a járműveiket nem hagyják el, más járművek részére fenntartott parkolóhelyekre nem állnak be.

A tárgyalások eredményeként a repülőtéren a közeljövőben bevezetésre kerül egy informatikai rendszer, mely az ott található átmeneti parkoló és a közúti előtéren található beszállópontok közötti szabályozott taxiközlekedést biztosítja és amelyet a megvalósítását követő 3 hónap után a Budapesti Közlekedési Központ fog üzemeltetni. A rendszer lényege, hogy csak a ténylegesen reptéri utasok által előrendelt taxik juthassanak be a repülőtér előterébe. Ennek megvalósulásáig ideiglenesen a Budapest Airport visszaállítja az eredeti állapotot, amelyhez a rendet biztosító Nyilatkozat és Szankciórendszer is elfogadásra került.

A BKK és a BA által meghirdetett szigorú rendet elfogadó taxis vállalkozások és fuvarszervezők külön nyilatkozattal csatlakozhatnak a Budapesti Kereskedelmi Iparkamara által felállított átmeneti rendszerhez. A feltételeket el nem fogadó taxis vállalkozások és fuvarszervezők gépkocsijai továbbra is használhatják a T2 Terminál rövidtávú parkolóját a korábbi feltételekkel utas felvétel céljából, az eddigi rend szerint.

Kapcsolódó hírek