Ünnepi vonatozás Szegváron

Arnold Balázs   ·   2013.08.24. 12:00
kiskep_szgvr

Augusztus 20-án falunappal egybekötött kisvasúti nap várta a vendégeket Szegváron. A Szegvári Kendergyári Vasút a nagyközségi önkormányzat tulajdonában lévő, önkéntesek által üzemeltetett mutatványos vasút, amely a 2005-ben bezárt és felszámolt szegvári kendergyár területén alkalmi jelleggel üzemel.

A kendergyárnak egykoron kiterjedt belső üzemi hálózata volt, amely a fénykorban a Szentes és Vidéke Gazdasági Vasutak hálózatával, és azon keresztül több uradalmi vasúttal is összeköttetésben állt, egy időben személyforgalmat is bonyolított. Az utolsó években a jelentősen megrövidült üzemi hálózaton már csak egy traktor dolgozott a mozdonyokat helyettesítendő. Ez meg is viselte az eredetileg szamárvontatásra kiépített pályát, az üzemeltetőknek rengeteg energiáját emészti fel a hálózat karbantartása. Hogy a biztonságos közlekedést garantálhassák, a kisvasúti napon is több helyen végeztek szórványos aljcserét, aláverést.

Vasutasok és utasok egyaránt örömüket lelték a vonatozásban<br>A képre kattintva galéria nyílik!<br>(fotók: a szerző)

A 760 mm-es kisvasúti hálózat jelenleg 3,5 km hosszban járható, de mivel a vonatok hurokrendszerben fordulva térnek vissza a kiindulási állomásra, egy teljes kör körülbelül 4,7 kilométer hosszú, ezt háromnegyed óra alatt teszik meg a szerelvények. A személyszállító kocsikat a kenderszállító lórék felhasználásával, azok átépítésével készítették az önkéntesek, míg a vonóerőt két magántulajdonban lévő, az AKGV-ről érkezett kuli szolgáltatta.

Az ünnep alkalmából díjmentesen kipróbálható kisvasúton összesen 949-en utaztak. Az utasok végigvonatozhattak a kendergyár még járható hálózatán és közben megsimerhették a hajdanvolt üzem gyártástechnológiáját is. A végállomásról az utasok átsétálhattak Szegvár sportpályájára ahol falunapi focimeccs, zenés-táncos műsorok és kirakodóvásár várta a vendégeket. A műszaki érdeklődésűek pedig Szőke István sajátkezűleg működőképesre felújított MIB motorját is megcsodálhatták.

Kapcsolódó hírek