USA: az irányítás marad, de leáll a szövetségi légügy

iho   ·   2013.10.02. 11:00
cim2

A kormányzati leállás miatt 15 és fél ezer alkalmazottat kell fizetés nélküli szabadságra küldenie a Szövetségi Légügyi Hivatalnak. Mint ismeretes, a republikánus többségű képviselőház leszavazta az Obama-adminisztráció költségvetését, és ezzel gyakorlatilag megbénult az október elsejétől kezdődő pénzügyi évre a szövetségi kormányzás. Mindez valójában az egészségügyi reform körüli politikai harc része, azonban a szövetségi intézmények a múzeumoktól kezdve a nemzeti parkokig bezártak és leálltak.

Az amúgy is erősen megnyirbált költségvetésű katonai intézmények már tavasszal egyfajta stand-by állapotban leledztek: az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság repülő egységeinek egy része a földre kényszerült, megszűnt mindenfajta bemutató program, csökkent a kiképzés. A mostani változás első jele az volt, hogy az amerikai légierő portáljain megjelent a bejelentés: mostantól fogva a weboldalakat nem frissítik.

Ami a portáloknál sokkal komolyabb kérdés, az a Szövetségi Légügyi Hivatal működése. Az FAA adja a légi irányítást az Egyesült Államok fölött és a fontosabb repülőterek légterében: ehhez a szolgálathoz a hivatal egyelőre most nem nyúl hozzá, mert ez annak az alapvetően fontos kategóriának része, amit nem érinthet a helyzet alakulása.

Ugyanakkor a Department of Transportation, vagyis a közlekedési minisztérium bejelentése szerint leállnak más szövetségi légügyi szolgáltatások: felfüggesztik az új, még szakszolgálati engedélyüket el nem nyert irányítók képzését, szünetel a szabályozási tevékenység, szünetelnek a repüléssel kapcsolatos infrastruktúrában zajló ellenőrzések, ugyancsak szünetel az FAA vezérelte repülési infrastruktúra felülvizsgálata és fejlesztése. Ez elsősorban az úgynevezett NextGen műholdalapú légtér-ellenőrzési és forgalomszervezési rendszer fejlesztését és kiépítését érinti.

Az FAA a tavaszi megszorítások idején kénytelen volt átmenetileg az irányításhoz is hozzányúlni, 149 kisebb repülőtér nevét volt kénytelen bejelenteni, ahol megszűnik az irányítás, legalábbis az FAA nem tudja finanszírozni az ott dolgozó szövetségi alkalmazottak munkáját, tehát csak akkor maradhat meg a szolgálat, ha azt a helyi közösség tartja fenn.

A bejelentést Amerika-szerte hatalmas felháborodás és tiltakozás fogadta, amelynek következtében megszületett egy rekordgyorsasággal elfogadott közös republikánus–demokrata kiegészítés, így vissza lehetett hozni az irányítókat minden munkahelyre. Megfigyelők most attól tartanak, hogy a kis repterek irányításának leépítése esetleg ismét terítékre kerül.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek