USA: visszaeső forgalom

iho/repülés   ·   2011.11.10. 12:45
glasgow_airport_cimkep

Az amerikai légitársaságok szövetsége, az ATA (Air Transport Association) előzetes számításai szerint, a Hálaadás Napja – mely az USA-ban hagyományosan az egyik legnagyobb utasforgalmat generáló ünnep – idén is telt házat jelent majd a légitársaságoknak. Ám a szervezet arra figyelmeztet, hogy ennek ellenére, a gazdasági visszaesés és a jövedelmek csökkenése miatt legalább két százalékkal visszaeshet a légitársaságok teljesítménye, mivel 2011-ben kényszerűségből kénytelenek voltak csökkenteni kapacitásaikat.

A TTG hírlevelében olvasható információk szerint 2010-hez képest naponta legalább 37 ezerrel kevesebben utazhatnak a november végi, 12 napos „szabadságolási” időszakban. Ennek ellenére az ATA becslése szerint az USA fuvarozóinak belföldi és nemzetközi járatain a jelzett ünnepi időszakban mintegy 23,2 millió légiutasra lehet számítani, de ez 12 százalékkal lesz alacsonyabb, mint az eddigi rekordévben, 2006-ban. A legforgalmasabb nap idén várhatóan november 27-e és 28-a (vasárnap és hétfő) lesz.

Az ATA most közzétett elemzése szerint, az amerikai légitársaságok az idei év első kilenc hónapjában 913 millió dollár nettó bevételt értek el, ami 66 százalékos(!) csökkenést jelent 2010 azonos időszakához képest. Az üzemi bevételek ugyan idén 12,7 százalékkal emelkedtek, de ez nem tudta ellensúlyozni a 16,1 százalékos költségnövekedést, melyben meghatározó szerepe volt annak, hogy 2011 januárjától szeptemberig 38,1 százalékkal drágult meg az üzemanyag.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.