Utasjogok, meg akik nem is tudnak róla

iho   ·   2013.06.25. 13:08

Az idén nyáron az Unióban vakációzni indulók milliói most első alkalommal átfogó utasjogok védelmét élvezhetik majd, függetlenül attól, hogy repülőn, vonaton, vagy – mostantól akár – hajón vagy autóbuszon utaznak-e. A kutatások szerint ugyanakkor az utasok kétharmada nincs tisztában a jogaival. A Bizottság ezért új kampányt indít, hogy tájékoztassa az idén nyáron útra kelő tömegeket az őket utasként megillető jogokról és arról, hogy szükség esetén hogyan érvényesíthetik azokat – olvasható a Biztosítási Szemle weboldalán.

Június 25. és 28. között kampányindító rendezvényekre kerül sor Brüsszelben, Athén-Pireuszban és Szófiában, Varsóban pedig a légi utasok jogaival foglalkozó tájékoztató napot szerveznek.

Siim Kallas, az Európai Bizottság alelnöke, mobilitáspolitikáért és közlekedésért felelős biztos a következőképpen nyilatkozott: „A vakáció európaiak milliói számára jelenti a megérdemelt kikapcsolódás idejét, és a túlnyomó többségüknek problémamentes lesz az útja. Néha azonban gondok akadnak. A nyaralni indulók ezen a nyáron első alkalommal annak tudatában szelhetik át Európát – Londontól Lisszabonig vagy Ljubljanáig –, hogy bárhol és bárhogyan utaznak is, megilletik őket az uniós jog szerinti utasjogok. Azonban ahhoz, hogy az utazók élhessenek is a jogaikkal, ismerniük kell azokat. Ennek a kampánynak köszönhetően tájékozottabbak lesznek majd.”

Az új, két évig tartó kampány részeként egész Európában figyelemfelkeltő plakátok kerülnek a repterek, kikötők, buszpályaudvarok és vasútállomások falaira, és valamennyi uniós nyelven elérhetők lesznek tájékoztató füzetek és online információk. Az új kampány a már folyamatban lévőre épül, és elsősorban arra fog összpontosítani, hogy felhívja a figyelmet a hajóval utazó utasok és az autóbusszal közlekedő utasok új jogaira.

Az Unióban a légi utasok 59 százaléka nincs tisztában az őt utazás közben megillető jogokkal, 34 százalékuk tisztában van azokkal, és 7 százalékuk nem tud a jogairól. Az uniós polgárok 66 százaléka számára nem világos, hogy milyen szerződéses jogok illetik meg menetjegyvásárláskor, 34 szőzalékuk tisztában van a jogaival.

Minden hatodik európai valamilyen fogyatékosságban szenved. Emellett az európai népesség öregedésének általános tendenciája következtében egyre több utasnak lesz szüksége külön segítségre fogyatékossága vagy korlátozott mozgásképessége miatt. Az utasjogi szabályozás egyik célja az, hogy a fogyatékossággal élő és a mozgáskorlátozott utasoknak is ugyanolyan utazási lehetőségeik legyenek, mint a többi polgárnak.

Az EU-ban a világon elsőként jött létre a valamennyi közlekedési módra (légi, vasúti, vízi és autóbusz-közlekedésre egyaránt) vonatkozó, átfogó utasjogi rendszer. Az embereknek többet kell tudniuk arról, hogy az uniós jog szerint mostantól milyen jogok illetik meg őket.

Már működik a kampány honlapja, amely az összes közlekedési módra kitér. A honlap az EU valamennyi hivatalos nyelvén elérhető.

Rendelkezésre áll egy valamennyi közlekedési módot átfogó mobilalkalmazás is, amely a következő négy mobilplatformon érhető el: Apple iPhone és iPad, Google Android, RIM Blackberry és Microsoft Windows Phone 7. Az alkalmazás 22 uniós nyelven áll rendelkezésre. Az alkalmazás minden lehetséges probléma kapcsán elmagyarázza az utas jogait, és tájékoztatást nyújt arról, hogy kihez lehet panasszal fordulni.

Kapcsolódó hírek