Utazás az Oravica–Stájerlakanina vasútvonalon

Veperdi Tamás   ·   2018.09.24. 13:45
0_oravicai_kirandulas

Autóval érkezve ingyen leparkolhatunk az oravicai állomás épülete előtti téren, majd az állomásépület két végén lévő lépcsősorok valamelyikén kapaszkodhatunk fel a vasúti pálya szintjére. Oravicáról Stájerlakaninára a vonat 11.15-kor indul, Stájerlakanináról vissza 14.40-kor jön, Oravicára 16.35-re érkezik meg – a nyári menetrend szerint, ami 2018. április 1. és szeptember 30. között érvényes. Ez Stájerlakaninán bő egy órás állást jelent, ami alatt rövid sétát tehetünk a hangulatos fürdővárosban, vagy jó 200 méter sétával egy élelmiszerüzlethez juthatunk.

Oravica állomas a peronszintre érkezésünkkor. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: a szerző)

A téli időszakban (jelenleg október 1. és március 31. között) 13.30-kor indul vissza Stájerlakanináról a vonat és 15.25-re ér Oravicára. A jegy ára egy útra 13,90 lei, körülbelül 1000 forint, elvben ez egyben helyjegy is, de a magyarul is beszélő kalauzunk (akinek édesapja volt magyar) az alacsony kihasználtság miatt rugalmas volt. Oravicán a jegyet a pénztárban válthatjuk meg, visszafelé a vonaton a kalauz adja. Utazás közben beszélgettünk a kalauzzal, aki három éve mindennap erre a vonatra van beosztva, és még tíz éve van a nyugdíjig. Ő is megszállott, gyűjt régi fotókat, képeslapokat, relikviákat, vasúti zsebórákat, például, így a lenyűgöző táj megfigyelése helyett könnyen hosszas eszmecserébe és a mindig nála lévő fényképalbum kincsinek megtekintésébe feledkezhetünk.

Az oravicai állomás épülete mellett kis piac üzemel, ahol friss zöldséget, gyümölcsöt vehetünk az útra, visszaérkezve pedig további portékákat tudunk beszerezni, nálam a sztár a sütőtök nagyságú padlizsán volt.

A személyvagonok megengedett sebessége 30 kilométer/óra, ez felülről korlátozza az elérhető maximumot, de helyenként még lassabban haladunk. Stájerlakaninán az érkezést követően a mozdony azonnal körüljár, így megállás után azonnal szálljunk le és fussunk előre fotózni, mert a Nap gyönyörűen megvilágítja a szerelvényt. Az állomásépület déli felén falikútból enyhíthetjük szomjunkat, a kőút mellett az épületben – és természetesen a vonaton is – van illemhely.

Oravicáról még Berzoviára megy napi két pár vonat, az egyik Oravicára 10.39-re érkezik és tíz perc tartózkodást követően indul, így – ha időben érkezünk az állomásra – még ezt a vonatot is meg tudjuk örökíteni. Ezen ottlétemkor egy levedlett francia ikermotorkocsi járt.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek