Valami bűzlik Alabamában

Joó Ferenc   ·   2018.05.01. 18:45
epic-400

Az USA minden államában más-más helyi jogszabályok érvényesek, de vannak az Amerikai Egyesült Államok teljes egészét érintő szövetségi jogszabályok is. Ilyen törvény például az, amelyik a nyolcvanas évek vége óta tiltja a szennyvizek óceánba juttatását. Legyen szó szennyvíziszapról vagy más, akár veszélyes hulladékokról is, ha az adott államban nincsen megfelelő depónia ezek számára, akkor bizony a hulladékot más államba kell szállítani. 1987-ben egy háromezer tonnányi kommunális hulladékkal megrakott tengeri szállítmány hónapokig vándorolt az óceánon, mert egy befektető tervei, hogy egy észak-karolinai elgázosító üzemben metánt gyártsanak belőle, nem jöttek össze, de a szállítmányt egy szövetségi állam, de még Mexikó vagy Belize sem volt hajlandó befogadni.

Évtizek óta Alabama az egyik állam, ahol az olcsó ingatlanoknak és a laza jogszabályoknak köszönhetően rengeteg depóniát létesítettek. Nagyon sok hulladék és veszélyes hulladék kerül délre, Alabama mellett például Georgia vagy Dél-Karolina államba. Az egyik olyan anyag, amit nagy mennyiségben szállítanak ide, a széntüzelésű hőerőművek salak- és pernyeformátumú maradék anyagai. Ezekből évente négymillió tonnát raknak le Alabamában. Az olcsón létrehozott lerakókba kerülő hulladékért persze nagy pénzeket lehet elkérni, így óriási profitot termel az iparág. Az USÁ-ban évente kilencvenhárommilliárd dollár (huszonhárom billió forint) árbevételt termel a hulladékipar, beleértve az újrahasznosítókat is.

A veszteglő szennyvíziszapos szerelvény Parrish pályaudvarán<br>(fotó: Jay Reeves, AP)

Már egy éve szállítanak szennyvíziszapot vasúton New York szennyvíztelepeiről Alabama államba. Korábban a konténereket West Jefferson városban rakták át teherautókra, hogy elszállítsák a közeli Big Sky (Nagy ég) elnevezésű lerakóba, de az ottani hivatalnokok elérték, hogy kitiltsák a szerelvényeket a városból. A történtek után New Yorkból nem is indítottak több szerelvényt útnak West Jeffersonba, azonban egy szerelvény, ami már úton volt, január végétől három hónapon át az ezerlakosú Parrish pályaudvarán vesztegelt.

A kisváros lakói nagyon nem örültek a váratlan küldeménynek, ugyanis bármennyire is feldolgozták a szennyvíztelepen, az ülepített emberi salakanyag rettenetes bűzt áraszt a konténerekből. Ráadásul jön a nyár, ami a déli államokban nagy hőséggel jár. A pályaudvar pont a fiatalok által használt sporttelep mellett található, így a szülők heteken át kénytelenek voltak gyermekeiket máshová vinni sportolni. A városvezetés most azt tervezi, hogy szabályozást hoz, amelyben megtiltják az ilyen jellegű szerelvények megállítását a település közigazgatási területén belül, hogy hasonló eset a jövőben ne történhessen meg.

Cikkünk az NBC News április 18-i híradása alapján készült, azóta a szennyvíziszapos konténereket elszállították Parishból!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek