Változatlanok maradnak 2018-ban is a tömegközlekedési díjak

iho/közút   ·   2017.12.01. 13:45
vjegypalyazat0

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) nem számol 2018-ban a helyközi személyszállítási közszolgáltatás tarifáinak és a fizetős úthálózat használati díjainak változásával. Bővül viszont a fizetős utak halmaza: január 1-jétől az M85-ös út Csornát elkerülő második, valamint az M35-ös Debrecen utáni folytatásának első szakaszán már csak díjfizetés ellenében lehet közlekedni. Annak ellenére, hogy az infláció az idei éves átlag 2,3 százalék után jövőre három százalék fölé emelkedhet, a kabinet továbbra is változatlan szinten hagyja a közösségi közlekedés (vasút, távolsági autóbuszok, gyorsforgalmi utak) használatáért fizetendő díjakat – jelenti a Világgazdaság.

Az e-matricák ára utoljára 2012 januárjában, az euró-forint árfolyam változását követve, átlagosan hét és fél százalékkal emelkedett. A matricák még könnyebb és kényelmesebb beszerzése érdekében a 2018-ra szóló éves jogosultságot már most decembertől meg lehet vásárolni elővételben.

A tömegközlekedés díjai 2018-ben sem nőnek alapvetően, a MÁV-Start és a GYSEV pedig további kedvezményekkel csalogatja a közösségi közlekedés felé az utasokat

Vasúton és autóbuszon 2010 februárja óta, azaz közel nyolc éve ugyanaz az alaptarifa érvényes, akkor a jegyek ára tizenöt, a bérleteké pedig tíz százalékkal nőtt. A hazai vasúttársaságok – vagyis a MÁV-Start és a GYSEV – a december 10-étől érvénybe lépő új menetrendi évvel újabb, akár kétszámjegyű kedvezményekkel ösztönzik az elektronikus menetjegyek vásárlását. Az NFM egyetértésével 2013 óta három százalékkal kerül kevesebbe az otthon nyomtatott vonatjegy. Jelenleg minden ötödik, a MÁV-Start szolgáltatásait választó utas már önkiszolgáló rendszerben vásárolja meg a menetjegyét. A korszerű értékesítési csatornákon még nagyobb kedvezményeket vezethetnek be december 10-étől a vasúttársaságok: automatát használva öt százalékkal olcsóbban lehet majd vonatjegyet venni, ez a kedvezmény pedig nemcsak az alaptarifára, hanem az egyéb költségekre, például a pót- és helyjegyekre is érvényes lesz. Az otthon nyomtatott vagy mobil eszközön bemutatott menetjegyekre szóló három százalékos kedvezmény pedig tíz százalékra nő. Az elővételre december 8-ától nyílik lehetőség. Az egyes alacsonyabb kihasználtságú járatokra (hajnali, késő esti, szombat délutáni, vasárnap délelőtti) húsz százalékkal olcsóbban kínálhatja az e-vonatjegyeket a MÁV-Start és a GYSEV.

A helyi közlekedési tarifák azonban nem mindenhol maradnak a jelenlegiek: a debreceni közösségi közlekedés használata ismét drágul. A cívisváros négy év után idén januárban 2,7 százalékkal emelte az árakat, 2018 januárjától pedig további 2,41 százalékkal drágábban lehet majd igénybe venni a DKV Zrt. szolgáltatásait. Az önkormányzat és a szolgáltató Cívisbusz Konzorcium között létrejött szerződés ugyanis azt írja elő, hogy a tarifaemelés mértékének követnie kell az inflációt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek