Van ám utas bőven!

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.08.10. 20:00
CD_01

Töretlen a Cseh Vasutak utasainak számának növekedése. A legfrissebb adatok szerint 2018 első hat hónapjában összesen 89 millió 435 ezer utast szállított a vasúttársaság, ami 2,5 millió utassal több, mint egy évvel korábban ugyanekkor. Az utasszám-növekedés így 2,9 százalék.

(fotó: České dráhy)

A legtöbb utast a vasúttársaság a távolsági járatain, valamint a prágai elővárosi forgalomban szállította, olyan vasútvonalakon is nőtt az utasok száma, ahol a Cseh Vasutak mellett konkurens magánvasutak is ott vannak – például a Prága–Olmütz (Olomouc), –Ostrava és –Opava vonalon. Jelentős mértékben nőtt a vasutat választók száma továbbá a dél-csehországi (Praha–České Budějovice), és a nyugat-csehországi expresszvonalon (Praha–Plzeň–Németország). A vasúttársaság ezt azzal magyarázza, hogy az utóbbi két évben lényegesen javult ezeken a vonatokon az utazási komfort, modernizálták a pályákat, így csökkent a menetidő is. Egyes regionális pályákon is nőtt az utasok száma, legjelentősebb mértékben a Prágát a kelet-csehországi régióval összekötő vonalakon (Praha–Turnov, Praha–Trutnov).

A prágai agglomerációban is egyre csak nő az utasok száma, ez leginkább annak köszönhető, hogy szűkebb intervallumban követik egymást a modern szerelvények vonatok, (CityElefant), melyeket nagyon értékelnek az utasok. Még egy érdekesség: a Cseh Vasutaknál 2010 óta folyamatosan nő az  utasok száma, a 2010-es adatokhoz képest eddig összesen 60 millió utassal többet szállítottak, mint akkor.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Kapcsolódó hírek