csik

 

 

A vasútvonalat a MÁV az 1870-es években nyitotta meg, amelyhez Bánréve állomáson csatlakozott a Bánréve–Rozsnyó–Dobsina vasútvonal. A Trianon után meghúzott határok közvetlenül Bánréve után metszették a vasútvonalakat, ezért Bánrévét elkerülendő az új tulajdonos megépített egy deltavágányt, amin Fülek irányából közvetlenül Rozsnyó felé lehetett haladni. Ekkor nyílt meg Sajólénártfalva állomás is. Később a Bánrévéről Rozsnyó felé közvetlenül haladó vágányt felbontották. Bánréve és Sajólénártfalva között a személyvonatok kishatárforgalomban közlekedtek. A rendszerváltás után a szakaszon általában két pár vonat járt. Sokáig a szlovák vasút 810-es motokocsijai felváltva haladtak a magyar Bz-kkel. Üde színfolt volt a 2005/2006-os menetrendben a közvetlen Miskolc–Fülek–Hatvan vonatpár, hatvani csörgővel és „posta” Bhv-kkal, Bánréve és Somoskőújfalu között szlovákiai személyzettel. Az elmúlt pár évben az ózdi interpici fordult kettőt a két állomás között. December 13. óta viszont csak tehervonatok koptatják a síneket.

 

1

A nemrég érkezett Bz Lénártfalván egy Bardotka társaságában várja a csatlakozást, majd indul vissza Bánrévére (2004. július 4.)

2
A Miskolc–Fülek–Hatvan vonat Bánrévére érkezik, majd útlevél-ellenőrzés után indul tovább Lénártfalvára (2006. április 10.)

3
Az ózdi tolatós Szergeje a Lénártfalváról érkezett Bz társaságában Bánrévén
(2006. április 10.)

 

4

A hatvani vonat megérkezett Lénártfalvára (2006. április 10.)


Ezzel a kilenc használható magyar-szlovák határátmenetből mindössze három helyen van rendszeres személyvonati forgalom: Szobnál napi nyolc pár, Hidasnémetinél napi két pár járattal. Jár még személyvonat Somoskőújfau és Fülek között is, de olyan sűrűséggel és csatlakozásokkal, hogy lehetőleg senki se válassza a vasutat. Nem lenne meglepő, ha rövid időn belül itt is leállna a forgalom. A rajkai átkelés gyakorlatilag megszűnt, csak nyáron jár rajta egy pár gyorsvonat. Aki Bánrévénél akar átkelni, annak ezentúl gyalogolnia kell. Jellemző, hogy ismét egy olyan határátmeneten áll le a közekedés, ahol a túloldalon is viszonylag nagy a magyar lakosság aránya...

 

5

A vonat végére a Rozsnyóról érkezett és Fülekig közlekedő 810-es motorkocsit akasztották
(2006. április 10.)

6
Indulásra kész a személyvonat Fülek felé (2006. április 10.)

7
A Miskolc–Ózd interpici rövid kitérőt tett Lénártfalvára. Mellette a csatlakozó személyvonat Rozsnyó felé
(2008. május 3.)

8
Az interpici hamarosan indul vissza Ózd felé (2008. május 3.)

Szöveg és kép: Pokorny Bence