csik

 

 

Ezt a vonalat a vasútbarátok sem nagyon látogatták, inkább csak az érdekesség kedvéért „erre még nem jártam úgysem” néztek el ide. Úgy látszik a vasút sem tartotta a figyelem középpontjában a vonalat, a vicinálisokon „megszokott” pályaállapotok közepette döcögött a vonat Ohat-Pusztakócstól Tiszalökön és Görögszálláson át Nyíregyházáig. A vonal a Tiszával párhuzamosan futott, feltárva a Hortobágy északi peremét.

 

01-DSCF0520
Már a délelőtti vonatot is fellobogózták

02-DSCF0559
Érkezés Polgárra

 

A december 12-én megszüntetett személyszállítású vonal két részletben, két társaság által épült meg. 1891-ben a Debrecen–Füzesabony–Ohat–Polgári HÉV társaság Ohat-Pusztakócstól Polgárig, öt évvel később a  Tiszapolgár–Nyíregyháza HÉV társaság Görögszállásig (akkori nevén Királytelek) fektette le a síneket.

 

03-DSCF0562

Polgár, emléktábla...

 

04-DSCF0563

...és menesztés

 

A mellékelt fényképek tanúsága szerint a búcsú csendben, nagyon csendben zajlott, az emberek talán már fásultak? Nagy volt az eltérés az ország különböző területein futó vasútvonalak búcsúztatásában, volt, ahol a helyi méltóságok is elbúcsúztak a vonattól, más helyeken pedig csak néhány, fényképezőgéppel felszerelt vasútbarát érdeklődött a megismételhetetlen menetek iránt.

 

05-DSCF0573

A pálya, valahol Újtikos után

 

06-DSCF0579

Tiszadada

 

07-DSCF0582

Tiszalök, nem megy tovább
(Varga János felvételei)