Vasúti airbrush Bácskában

T. Hámori Ferenc   ·   2013.09.02. 19:30
allomasfnok00

Kishegyes (Mali Iđoš) felvételi épülete a vasúton szokatlan performance nyomát viseli magát: a korábban kivert-betört ablakú, elhanyagolt, a széthordás küszöbén álló épület nyílászárói helyén festékszórt OSB lapok állják az illetéktelen behatolók útját.

Az idén 130 éves, a Szabadka–Újvidék–India–Zimony vasútvonal mentén épült, faluszéli állomáson (most már megállóhelyen) már hosszú évekkel ezelőtt megszüntették a jegykiadást, felszedték a rakodóvágányt. Utolsó lakója a Bátor, a félénk kutya című rajzfilm hóbortos farmere, Eustace elvarázsolt, kiesföldi tanyájához hasonló miliőből (paranormális látványt nyújtott a teljes lepusztultság és sötétség közepette esténként a második szint egyik szobája, amit egy tizenkétkarú csillár ragyogott teli fénnyel) két éve költözött ki a romból. Az elhanyagoltságában is impozáns, a közeli Kátai-tanyára és a környező, sokszor két és fél méter magas kukoricát nevelő lapályra néző felvételi épület felett ekkor kongatták meg a vészharangot.

Fürkésző tekintetek az ablakból<br>A képre kattintva galéria nyílik!<br>(fotók: Vörös Attila)

De a község korábbi elöljárója, Csóré Róbert egyrészt kijárta a szerb vasútnál, hogy az épület életveszélyes voltát a ŽS (Železnice Srbije) szüntesse meg, másrészt a volt polgármesternek ahhoz is köze van, hogy a bácsfeketehegyi (Kishegyes, továbbá a hatvanegynéhány éve kitelepített svábok helyére érkezett góracok és szerbek lakta Lovćenac [Szeghegy] és Bácsfeketehegy [Feketić] egy közigazgatási egységet alkot), a festékszórás technikájában jártas Airbrush livi doo kettőse nagyot alkothatott. Bika Lívia és Janó Kornél az álajtókat és ablakokat a felvételi épületekre jellemző vasúti motívumokkal díszítette: az állomásfőnök a vonatot meneszteni lép ki az ajtón, színes, elhúzott firhangok engednek be fényt a szobákba, másutt balkonládákban nyílik a muskátli, és még egy apró fricska sem hiányzik a kelléktárból: az egyik, a bokrok takarásában lévő ablakból Kishegyes jellegzetes, sokszor megmosolygott alakja kandikál ki.

Ilyet ide, hozzánk is, mindenüvé, ahol elkél.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek