Vasúti fejlesztés a debreceni repülőtéren

MTI   ·   2013.04.21. 11:45
00

A debreceni repülőteret működtető Xanga cégcsoport vasúti átrakót, iparvágányt és innovációs központot épít a légikikötőben; a 2,7 milliárd forintos beruházás alapkövét 2013. április 18-án helyzeték el. A beruházáshoz 1,34 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a cég az Észak-alföldi Regionális Operatív Program keretében. Kósa Lajos debreceni polgármester rendkívül jelentősnek nevezte a beruházást a város ipara számára, ezzel a beruházással a debreceni repülőtér logisztikai fejlesztése csaknem teljessé válik.

A repülőtér logisztikai központjának látványterve

Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnöke szerint felgyorsítja a hasonló beruházásokat, ha már a tervezés folyamatába bekapcsolódik a hatóság, erre az Audi és a győr-péri repülőtér kapcsolata az élő példa. Debrecen jelenleg évi 220 000 tonna áru fordul meg vasúton, a Rail Cargo Hungaria és a Xanga közös beruházása ezt további ötvenezer tonnával növelheti.

A beruházás révén újra beindul a teherforgalom a 106-os vasútvonalon. A Saigo Port Kft. – a Xanga cégcsoport tagja – „Intermodális központ létrehozása a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren” című pályázatával 1,35 milliárd forintos támogatást nyert. A pályázó az alábbi fejlesztéseket kívánja megvalósítani: iparvágányok felújítása, egyéb vasúti fejlesztések, innovációs és inkubációs központ valamint központi épület építése (8000 négyzetméter), termelői és szolgáltató csarnok építése (4000 négyzetméter), vasúti átrakó, logisztikai terminál építése (2000 négyzetméter). A cég továbbá aktív befektetési tevékenységet is folytatna, mindemellett cél, hogy a debreceni egyetem kihelyezett tanszékeként szakmai, gyakorlati tapasztalatokat nyújtson a hallgatóknak.

Az iparvágány kiágazása a munkák megkezdése előtt<br>A képre kattintva fotógaléria nyílik<br>(Szöllősi Roland felvételei)

Kapcsolódó hírek