Végre racionalizálják a gyorsvonati pótjegyes viszonylatokat!

Károly Szabolcs   ·   2015.08.19. 18:45
400px_mavstart_schlieren_karolyszabolcs

A nyári menetrend végével itt van az újabb menetrend-módosítás is. A MÁV-Start 2014–2015-ös menetrendjének harmadik számú módosítása a hónap legvégén lép életbe, amelynek a legnagyobb hozadéka a gyorsvonati pótjegy megszüntetése két olyan viszonylaton, ahol eddig is teljesen felesleges és értelmetlen volt, hiszen a sebesvonatok ugyanazokat az állomásokat és megállókat érintették, mint a felár nélküli személyvonatok.

Augusztus végétől felármentessé válik az utazás a sebesvonatokon Miskolc és Sátoraljaújhely, valamint Cegléd és Záhony között. A szerző felvételén épp egy ex-osztrák Lange Schlieren-kocsikból álló újhelyi sebes érkezik Szerencsre – alig két hét múlva már nem kell pótjegyet fizetni az úthoz

A döntés értelmében augusztus harmincegyedikétől nem kell gyorsvonati pótjegyet vásárolni a Budapest–Sátoraljaújhely viszonylatú sebesvonatokon Miskolc és Sátoraljaújhely között, továbbá Cegléd és Záhony között igénybe véve a Budapest–Záhony viszonylatú sebesvonatokon sem. A kora reggeli, 6099 és 6009 számú, Debrecen–Budapest-Nyugati viszonylatú sebesvonatok a teljes útvonalra pótdíjmentessé válnak, mivel ezek Cegléd után is megállnak mindenhol.

Ősztől így csak a Szombathely–Celldömölk marad az egyetlen olyan viszonylat, ahol a Budapest–Győr–Celldömölk–Szombathely útvonalon közlekedő gyorsokra még szükséges a felár kifizetése, annak ellenére, hogy Celldömölk és a vasi megyeszékhely között mindenhol megállnak. Azonban az idei decemberi menetrendváltással a tervek szerint ez a probléma, és vele együtt a fővárosból a Győrön át Szombathelyre közeledő gyorsok is megszűnnek. (Budapest és Győr között az eddig Komáromig járó, december közepétől azonban már Győrig meghosszabbított személyvonatok, valamint a külön járatként közlekedő soproni és szombathelyi intercityiket lehet majd igénybe venni, utóbbiak Tatán és Komáromban is meg fognak állni. A Győr–Celldömölk–Szombathely útvonalon gyorsított személyvonatok pótolják majd a gyorsokat, Győr és Celldömölk között az eddigi gyorsvonati megállásokkal.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.