Villamospótlás a Fiumei út Népszínház utca és Orczy tér közötti szakaszán

iho/vasút   ·   2018.10.12. 10:28

A BKV Zrt. a Fiumei úton az Orczy tér és a Teleki László tér között felújítja a villamospályát, ez idő alatt a villamosok a külső végállomásuktól az Orczy térig, illetve a Fiumei útig viszik az utasokat. Az Orczy tértől a Blaha Lujza térhez, valamint a Keleti pályaudvarhoz villamospótló autóbusszal lehet eljutni. A belvárosból Kőbányára az Örs vezér teréig utazva az M2-es metrót és a korlátozás ideje alatt a megszokottnál sűrűbben közlekedő 9-es buszt is érdemes igénybe venni. A gépkocsival közlekedőknek a Fiumei úton korlátozásokra kell számítaniuk. A Mindenszentek ünnepe és a halottak napja idején érvényes forgalmi rendről a BKK rövidesen részletes tájékoztatást ad.

Az Orczy tér és a Teleki László tér közötti pályaszakaszon kiemelkedően nagy a forgalom és a terhelés: nemcsak a 24-es, a 28-as, a 37-es és a 62-es villamosok menetrend szerinti útvonala, de többek között a Nagykörúton közlekedő Combino villamosok is ezen a vonalszakaszon közelítik meg, illetve hagyják el a kocsiszínt. Az érintett szakasz bonyolult vágányhálózatán számos kitérő és átszelés található, amelyek üzembiztos működése elengedhetetlen a biztonságos közlekedés fenntartásához.

A vágányok építésének munkaterülete miatt a Fiumei úton a közúti közlekedésben irányonként egy sáv lesz járható a kivitelezés teljes időtartama alatt a Népszínház utca és az Orczy tér között. A sávok számának csökkenése miatt megszűnik a Fiumei útról a Kőbányai útra vezető balra kanyarodó sáv az Orczy téren, így a csomópontban csak egyenesen lehet majd tovább haladni. A megszűnő balos kapcsolat helyett az Orczy úton, a benzinkútnál található balra fordulási lehetőség használható. A korlátozások miatt nem lehet majd balra befordulni a Fiumei útról a Salgótarjáni utcára sem, így a Salgótarjáni utca csak az Orczy tér felől lesz megközelíthető. A Baross tér felől érkezők így az Orczy teret körbejárva érhetik el a Salgótarjáni utcát. A Népszínház utca és a Magdolna utca torkolatát keresztező vágányokat külön ütemben építik át, így az egyik torkolat mindig le lesz zárva, és csak a másik lesz használható; a kivitelezés első ütemében a Magdolna utca torkolata lesz lezárva, és a Népszínház utca torkolata lesz használható. A Fiumei útról a Népszínház utcába vezető balos kapcsolat a kivitelezés teljes időtartama alatt változatlanul működni fog.

A pótlóbuszok útvonala miatt a mellékutcák forgalmi rendje is változik. A Dobozi utca Baross utca és Magdolna utca közötti szakaszán, illetve a Baross utca szervizútjának Dobozi utca és Lujza utca közötti szakaszán megfordul az utak forgalmi iránya, így ezekbe az utcákba a Baross utca és a Lujza utca kereszteződése felől lehet majd behajtani, és a Dobozi utcán át a Népszínház utca felé lehet elhagyni. Szintén a pótlóbuszok miatt változik meg a Mosonyi utca Fiumei út és Festetics utca közötti szakaszának forgalmi iránya, ami a Festetics utca felé lesz egyirányú, így az érintett tömbből a Fiumei út felé csak a Festetics utcán keresztül lehet kijönni. A megváltozott sávszámok okozta kapacitásveszteséget nagyobb periódusidejű programok enyhítik a jelzőlámpás csomópontokban.

Október 14-én, vasárnap már módosított menetrend szerint fognak közlekedni a villamosok az előkészítő munkálatok miatt (forrás: BKK)

Október 14-én, vasárnap a Fiumei úti felújítás megkezdése, valamint az Orczy téri előkészítő munkálatok miatt a 28-as villamos a külső végállomásai felől csak a Kőbányai út 21. megállóig közlekedik, ezért a 28-as pótlóbusz ezen a napon a Blaha Lujza tér és a Könyves Kálmán körút között jár. Emellett a 9-es autóbusz is mindkét irányban megáll a Kőbányai út 21. pótlóbusz megállóhelyen; közösen a 28-as pótlóbusszal. A 24-es és a 37A villamos már ezen a napon is rövidített szakaszon jár az előző fejezetben foglaltak szerint.

A közösségi közlekedés közlekedési rendje a felújítás idején, október 15-étől:

  • A 24-es villamos rövidített útvonalon közlekedik a Közvágóhíd H és az Orczy téri ideiglenes végállomás között. A Keleti pályaudvar M (Mosonyi utca) és az Orczy tér között 24-es jelzéssel pótlóbusz közlekedik. A pótlóbusz az Orczy tér felé a Keleti pályaudvarnál a Mosonyi utcában, a Fiumei úton a kijelölt pótlóbusz megállókban áll meg. A Keleti pályaudvar felé az Orczy térnél Baross utcában a Dobozi utca torkolata előtt a villamosvágányon, a Dobozi utcában a Magdolna utca kereszteződése előtt, a Fiumei úton a kijelölt pótlóbusz megállókban áll meg.
  • A 28-as és a 28A villamos rövidített útvonalon közlekedik az Orczy tér és Izraelita temető, illetve az Új köztemető (Kozma utca) között.
  • A 37-es és a 37A villamos rövidített útvonalon közlekedik a Magdolna utca és Új köztemető (Kozma utca), illetve Sörgyár között.
  • A 62-es villamos nem közlekedik. Rákospalota, MÁV-telep és Kőbánya alsó vasútállomás megszokottnál sűrűbben közlekedő 62A villamos pótolja.
  • A 9-es autóbusz hétköznapokon a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban sűrűbben közlekedik.
  • A 28-as, a 28A, a 37-es, a 37A és 62-es villamosok helyett Blaha Lujza tér M és az Orczy tér között 28-as jelzéssel pótlóbusz közlekedik. A 28-as pótlóbusz az Orczy tér felé a Blaha Lujza téren a Népszínház utcában a 217E megállójában, a 28-as villamos II. János Pál pápa tér M és Teleki László tér megállójában, a Fiumei úton a Magdolna utca kereszteződése előtt és az Orczy tér előtt áll meg. A Blaha Lujza tér M (Népszínház utca) felé az Orczy térnél Baross utcában a Dobozi utca torkolata előtt a villamosvágányon; a Dobozi utcában a Magdolna utca kereszteződése előtt, a 28-as villamos Teleki László tér és II. János Pál pápa tér M megállóhelyén áll meg.

Október 15-től a 24-es, a 28-as, a 28A, a 37-es, a 37A és a 62-es villamosok közlekedési rendje megváltozik

A pótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak. A pótlóbuszról a villamosra vagy a villamosról a pótlóbuszra történő átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint egyszeres átszállójegy – használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel lehet tovább utazni. A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell (a nyomdai kivitelű, tömbbe fűzött gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből). A mindkét végén számkockával ellátott, egy darabból álló átszállójegyet a pótlóbuszra vagy a villamosra történő átszállásnál nem kell újra kezelni, mivel az mindkét végén számkockával rendelkezik, amelyet a pótlástól függetlenül korábbi átszálláskor már kezeltek, vagy későbbi átszálláskor kezelni fognak. Egyes esetekben kétszeri átszállás, azaz harmadik felszállás is szükséges. Ebben az esetben a már kétszer kezelt vonal- és gyűjtőjegyek, valamint a külön szelvényen kiadott átszállójegyek újabb kezelésére nincs mód, így további jegykezelés nem szükséges.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.